Eveniment

Uitaţi de promisiunile politice. Despre ce nu vorbeşte nimeni în campania electorală: industria auto scade cu 7%, industria de electronice cu 11%, iar industria de încălţăminte şi îmbrăcăminte cu 19%. Situaţia devine tot mai complicată în legătură cu economia României

Uitaţi de promisiunile politice. Despre ce nu vorbeşte...

Autor: Răzvan Botea

16.11.2024, 22:05 8281

Situaţia devine tot mai complicată în legătură cu economia României, în condiţiile în care scăderile din industrie se accelerează şi se adună de la o lună la alta Pentru 2025, pe pieţele de desfacere ale industriei României nu se întrevăd speranţe, în contextul în care industria Germaniei este în recesiune, iar piaţa europeană aşteaptă noi tarife vamale ca urmare a politicilor noului preşedinte american, Donald Trump.

Industria României este în scădere cu 2% la trei trimestre din 2024 şi va încheia încă un an de scădere în 2024.

Industria nu a mai crescut, în mod real, din 2017, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Este o eroziune subterană, care nu se vede şi despre care se vorbeşte prea puţin, pentru că problema pieţei de desfacere este cea mai mare cu care se poate confrunta o economie, ca şi o companie: dacă nu ai cui să vinzi, nu ai cum nici să produci.

Industria ţării face, în 2024, circa 19% din toată economia şi este o scădere de aproape 10 procente din PIB faţă de acum 15 ani. Rând pe rând, mai întâi o contracţie naturală, ciclică, a industriei şi mai apoi pandemia, criza energetică şi războiul au lovit în industria României.

Sectoarele mari sunt şi cele mai afectate, pe perioada amintită: metalurgia, chimia, industria auto, toate esenţiale pentru exporturile României. La trei trimestre din 2024, pro­ducţia de autovehicule scade cu 7%, a electronicelor cu 11%, iar industria farmaceu­tică cu 5%.

Sunt industrii cu valoare adăugată mare, printre puţinele în care produsul finit este fabricat local.

De asemenea, industria uşoară – a textilelor, îmbrăcămintei şi încălţămintei- are scăderi, per total, cu aproape 20% în primele nouă luni din 2024.

Candidaţii la alegerile prezidenţiale şi parlamentare de la finalul lui noiembrie şi începutul lui decembrie vorbesc de un plan de reindustrializare a României începând cu 2025, care ar urma să crească producţia locală şi să scadă deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, care trage economia în jos. În acest moment însă, în plină campanie, este neclar care vor fi sursele de finanţare pentru un astfel de plan şi, mai ales, cât spaţiu de finanţare există, în condiţiile în care începând din 2025 principala prioritate a guvernului va fi diminuarea deficitului bugetar acumulat în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro