Eveniment

Ultima declaraţie a şefului NATO: Menţinem posibilitatea extinderii, dar ne dorim continuarea negocierilor cu Rusia

Ultima declaraţie a şefului NATO: Menţinem...

Autor: Mihai Draghici

17.02.2022, 15:06 55

Alianţa Nord-Atlantică menţine posibilitatea admiterii unor noi state şi susţine suveranitatea Ucrainei şi Georgiei, anunţă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării, pledând însă pentru continuarea dialogului cu Rusia.

"Aliaţii au confirmat că porţile NATO rămân deschise; orice decizie privind aderarea la NATO le aparţine statelor NATO şi ţărilor aspirante, nu altcuiva. Aliaţii din cadrul NATO au reafirmat susţinerea puternică pentru suveranitatea Georgiei şi Ucrainei, precum şi pentru integritatea teritorială a ambelor ţări. Nu putem accepta revenirea la era sferelor de influenţă, în care marile puteri să exercite presiuni, să intimideze sau să le dicteze altora. Nu pot fi luate decizii despre Ucraina fără Ucraina şi nici decizii despre Georgia fără Georgia", a afirmat Jens Stoltenberg, conform declaraţiilor postate pe site-ul NATO şi vizualizate de MEDIAFAX.

"Am stabilit însă că, în perioade de tensiuni, dialogul este chiar mai important. Alianţa Nord-Atlantică menţine deschidere pentru a se implica în negocieri cu Rusia pe bază de bună-credinţă. Aliaţii NATO sunt pregătiţi să negocieze cu Rusia în cadrul Consiliului NATO-Rusia, pentru a aborda o serie largă de probleme şi pentru a găsi soluţii comune", a subliniat Jens Stoltenberg.

Rusia a anunţat va răspunde, joi, propunerilor Statelor Unite privind garanţiile de securitate în Europa. Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO