Eveniment

Ultima formă a Codului muncii: perioadă de probă de 90 de zile şi dispare CCM

Autor: Sandu Cristiana Geanina, Alexa Aurelia

17.02.2011, 23:40 140

Perioada de probă va fi de maximum 90 de zile calendaristice,atât pentru funcţiile de execuţie, cât şi pentru cele de conducere,iar prevederile privind stabilirea contractelor colective de muncăau fost abrogate, acestea fiind principalele modificări din ultimaformă a Codului muncii obţinută de MEDIAFAX.

"Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheiereacontractului individual de muncă se poate stabili o perioadă deprobă de cel mult 90 de zile calendaristice. Verificareaaptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap serealizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum30 de zile calendaristice", prevede articolul 31 din ultima formă aproiectului de modificare a Codului muncii.

Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractulindividual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă,fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a finecesară motivarea acesteia.

Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toatedrepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii,în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern,precum şi în contractul individual de muncă. Perioada în care sepot face angajări succesive de probă pentru acelaşi post este demaximum 12 luni.

În ceea ce priveşte perioada de probă la angajare, Guvernulpropunea 45 de zile pentru funcţii de execuţie şi 120 de zilepentru cele de conducere. Sindicatele au insistat însă ca perioadade probă să nu depăşească 90 de zile în niciunul dintre cazuri.

De asemenea, articolul 123 se modifică, astfel că salariaţii denoapte beneficiază fie de program de lucru redus cu o oră faţă dedurata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectueazăcel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă lascăderea salariului de bază, fie de un spor la salariu de minimum25 la sută din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă denoapte prestată. În vechea formă era prevăzut un spor de 15procente.

Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat că vor decide luniformele de protest, nemulţumite de modificările aduse Coduluimuncii, care dezavantajează angajaţii. De asemenea, toateprevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic lanivel naţional sunt abrogate în ultima formă a proiectului, fiindabrogate toate articolele de la 238 la 247, care fac referire lacontractele colective de muncă.

Contractele colective de muncă se pot încheia la nivelulangajatorilor, al ramurilor de activitate şi la nivel naţional.Contractele colective de muncă se pot încheia şi la nivelul unorgrupuri de angajatori, denumite în continuare grupuri deangajatori, prevede articolul 240 din Codul muncii în vigoare.

"Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentrutoţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective demuncă încheiate la acest nivel, pentru toţi salariaţii încadraţi laangajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-aîncheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, pentru toţisalariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitatepentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acestnivel, pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii dinţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional. Lafiecare dintre nivelurile prevăzute la art. 240 se încheie unsingur contract colectiv de muncă", potrivit articolului 241.

Totodată, în ultima variantă a proiectului Codului muncii esteabrogat şi articolul 242, care prevede că un contract colectiv demuncă se încheie pe o perioadă determinată, ce nu poate fi mai micăde 12 luni, sau pe durata unei lucrări determinate.

BPN al PDL i-a mandatat pe premier şi pe ministrul muncii săfinalizeze în cursul acestei săptămâni Codul muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO