• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7525
  • Leu / USD4.7424
Eveniment

Ultima iniţiativă USR: Certificatul verde trebuie să devină obligatoriu pentru toţi angajaţii

Ultima iniţiativă USR: Certificatul verde trebuie să devină obligatoriu pentru toţi angajaţii

Autor: Cosmin Pirv

10.11.2021, 09:33 2976

USR susţine că adoptarea Legii Certificatului Verde este o urgenţă naţională şi va cere aplicarea nediscriminatorie a certificatului verde pentru toţi angajaţii, indiferent că aceştia activează în sistemul public sau cel privat.

Potrivit unui comunicat al USR, această prevedere va fi depusă la Camera Deputaţilor sub forma unor amendamente la forma proiectului legislativ, care a trecut recent prin Senatul României.

De asemenea, USR va propune şi o perioadă tranzitorie de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii. „În cele 60 de zile, angajaţii îşi vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului. După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajaţii nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru
vaccinare. În caz contrar, testarea periodică va fi suportată din fonduri proprii ale angajatului”, se aată în comunicat.

Potrivit acestuia, în cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia.

Reprezentanţii USR susţin că limitarea numărului de persoane care au acces într-un spaţiu închis reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de scădere a riscului de infectare cu o boală contagioasă cu transmitere respiratorie. Aceştia susţin că, în pofida ştirilor false propagate de anumiţi comunicatori politici, este foarte important de menţionat faptul că s-a dovedit ştiinţific importanţa vaccinării în reducea riscului de infectare precum şi a gradului de contagiozitate.

„Astfel, la o densitate egală a numărului de persoane (raportat la suprafaţa sau volumul spaţiului respectiv), riscul de infectare va fi semnificativ mai redus în cazul unui grup de persoane vaccinate faţă de un grup de persoane nevaccinate. Altfel spus, pentru un anumit nivel de risc considerat acceptabil, numărul maxim de persoane admis va putea fi mai mare, dacă toate ar fi vaccinate. În concluzie, condiţionarea accesului în spaţiile publice închise de finalizarea schemei de imunizare ar contribui la scăderea riscului de infectare şi ar trebui să reprezinte un stimulent suplimentar în sprijinul deciziei de vaccinare”, se mai arată în comuniactul USR.

Conform acestuia, introducerea pentru toate categoriile de personal a certificatului este o măsură de impulsionare a campaniei de vaccinare, pentru că s-a constatat că până la acest moment nu s-a reuşit atingerea unui prag suficient pentru evitarea unor valuri epidemice de mare severitate.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319