Eveniment

ULTIMĂ ORĂ: Rusia şi Ungaria anunţă intensificarea relaţiilor bilaterale şi a cooperării energetice

ULTIMĂ ORĂ: Rusia şi Ungaria anunţă intensificarea...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

21.07.2022, 18:53 387

Rusia şi Ungaria intenţionează să dezvolte relaţiile bilaterale şi cooperarea în domeniul energiei, au anunţat, joi, miniştrii de Externe din cele două ţări, Serghei Lavrov şi Peter Szijjarto, în cursul unei întrevederi desfăşurate la Moscova.

Moscova intenţionează să îşi dezvolte relaţia de tip "strategic" cu Budapesta, în pofida sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană, din care face parte Ungaria, a declarat Serghei Lavrov în conferinţa de presă organizată la Moscova alături de Peter Szijjarto.

"Apreciez în mod real relaţiile noastre. Discuţiile noastre de astăzi au confirmat caracterul durabil şi strategic al relaţiilor. Şi intenţionăm să le dezvoltăm în toate modurile posibile", a afirmat Serghei Lavrov, potrivit cotidianului Le Monde.

Ministrul rus de Externe a precizat că Rusia analizează posibilitatea de a furniza gaze suplimentare Ungariei anul acesta. "Astăzi, colegii ne-au transmis interesul Guvernului ungar de a face achiziţii suplimentare de gaze anul acesta. Această solicitare va fi transmisă şi studiată imediat", a subliniat Lavrov.

Moscova şi Budapesta au stabilit şi intensificarea cooperării în domeniul nuclear, prin continuarea extinderii complexului nuclear Paks cu sprijinul tehnic al grupului rus Rosatom.

La rândul său, Peter Szijjarto a declarat, potrivit site-ul Index.hu, că Budapesta va achiziţiona 700 de milioane de metri cubi de gaz în plus din Rusia. Ministrul ungar de Externe a precizat că a mers la Moscova pentru a asigura aprovizionarea Ungariei cu energie în următoarele luni şi pentru a explica faptul că este necesară pacea în regiune, o referire la eforturile de oprire a invaziei militare ruse în Ucraina. Szijjarto a subliniat că Ungaria vrea instituirea imediată a unui armistiţiu general în Ucraina şi reluarea negocierilor de pace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO