Eveniment

Ultima zi de depunere a formularului 200: ca în fiecare an cozile nu au lipsit. Angajaţii Fiscului au promis că stau până la ultimul om

Autor: Claudia Medrega

16.05.2011, 23:56 608

Administraţiile financiare au fost ieri în topul celor maivizitate instituţii ale statului. Dar cui îi place să se ducă laFisc? Şi de ce luni, în prima zi a săptămânii?

De voie - de nevoie românii care au obţinut anul trecut venituridin chirii, activităţi agricole, activităţi comerciale, jurnalism,operaţiuni cu valută sau vânzarea acţiunilor la bursă a trebuit săajungă la administraţiile financiare.

Ieri, 16 mai, a fost ultima zi pentru depunerea formularului200. Şi ca în fiecare an cozile nu au lipsit la Fisc, româniilăsând pe ultima sută de metri declararea veniturilor realizate înanul precedent, atât timp cât îndeplinirea acestei obligaţii decontribuabil într-o manieră mai facilă, on-line, nu este încă laîndemâna oricărei persoane fizice, fiind condiţionată de obţinereaunui certificat digital care nu e ieftin.

La administraţia sectorului 6 aproximativ 30 de oameni aşteptaula coadă, în jurul orei 14, să depună formularul 200. 20 stăteau lacozi la şase ghişee, iar zece stăteau la o masă şi se străduiau săcompleteze corect, ca să nu fie întorşi de funcţionarii de la Fiscsă mai completeze o dată. Asta la etajul I, unde sunt persoanelefizice. Coadă mai mare a fost la orele de vârf, între 10 şi 13.

La etajul II, la persoane juridice, atmosfera era mai relaxată,fiind mai puţini oameni la coadă. Depunerea declaraţiilor on-line,pe internet, pare să le fi intrat în reflex reprezentanţilorcompaniilor, care au avut şi bani să plătească certificatul digitalca să poată plăti on-line.

"Cred că am stat un sfert de oră astăzi. Am fost şi în altezile. La persoanele juridice merge destul de bine. La persoanelefizice e durere. Vineri cel puţin a fost foarte greu", a spus odoamnă la ieşirea de la administraţia financiară a sectorului6.

În Bucureşti administraţiile financiare au fost deschise până laora 20:00, dar angajaţii de la administraţiile financiare au promiscă vor sta la ghişeu până la ultimul contribuabil.

Ecaterina Mirea de la Serviciul Metodologie şi AsistenţăContribuabili Persoane Fizice de la administraţia financiară dinsectorul 6 remarcă o uşoară schimbare a comportamentuluicontribuabililor, care au început să prefere să transmitădeclaraţiile prin poştă, în loc să se deplaseze la sediileadministraţiilor financiare. "Numărul celor care au venit la ghişeea scăzut. Au fost foarte multe declaraţii trimise prin intermediulserviciilor poştale. Nu au fost mai mulţi veniţi la administraţieîn cursul săptămânii trecute faţă de luni. Numărul a fost aproapeconstant."

La administraţia financiară a sectorului 5 era ceva mai puţinălume la coadă.

"Am lăsat pe ultima zi depunerea declaraţiei pentru că lucrez şinu am reuşit să ajung până acum. E mai sigur să vin aici decât sătrimit prin poştă", spune Izabela, care a scăpat de îndeplinireaobligaţiei de contribuabil.

Cei care nu au reuşit până ieri să depună "Declaraţia privindveniturile realizate din România" vor plăti o amendă cuprinsă între10 şi 100 de lei. Declaraţia de venit se poate depune direct laadministraţiile financiare, prin poştă - scrisoare recomandată sauprin internet - pentru cei care au certificat digital.

Numai că formularul încărcat de rubrici şi căsuţe aratădescurajant pentru mulţi contribuabili, mai ales că anul fiscal2010 a fost împărţit în două, după schimbarea modului de impozitarea veniturilor din activi­tăţi independente de la ju­mă­tatea anuluiprin reducerea cotei de cheltuieli deductibile de la 40% la 20%.Astfel, a trebuit făcut calculul pentru deduceri separat pe fiecareperioadă din an.

"Pentru că sunt eu foarte nepricepută stau de vreo oră săcompletez formularul. Am înţeles că este un milion amenda", spuneCristina.

Ce s-a întâmplat la administraţiile financiare dinţară

Ileana, 40 de ani, a reuşit să se învoiască vineri de laserviciu, să plece din Bucureşti şi să ajungă la Târgovişte, undeare domiciliul legal, să depună declaraţia de venit. Din păcate aavut ghinion şi va trebui să revină sau să depună declaraţia prinpoştă: "Am fost la Biroul de impozit pe venit şi am întrebat ceformular îmi trebuie. Mi-au zis să revin peste 15 minute. Nu preaascultau ce ziceam. Erau grăbiţi să plece acasă. Când am revenit laghişeu nu mai era nimeni. La ora 13.45 angajaţii de laadministraţia financiară plecau cu geanta pe umăr spre casă".

"Am depus declaraţia 200 vineri, la administraţia financiară dinCraiova. Nu au fost cozi şi am aşteptat maximum cinci minute pânămi-a venit rândul să o depun. Tot procesul de depunere adeclaraţiei a durat cel mult un minut, timp în care cei de laadministraţie au semnat declaraţia şi au pus o ştampilă. Ce-idrept, am avut declaraţia completată de acasă", spune Gabriela, 23de ani, din Craiova, care a avut venituri din chirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO