• Leu / EUR4.9366
  • Leu / GBP5.6319
  • Leu / USD4.9920
Eveniment

Ultimele calcule înaintea moţiunii. De câte voturi mai are nevoie PSD pentru a demite Guvernul Orban

Ultimele calcule înaintea moţiunii. De câte voturi mai are nevoie PSD pentru a demite Guvernul Orban

Autor: Teodor Bobei

Tabăra PSD-UDMR are 228 de voturi, cu cinci voturi sub necesarul de 233 pentru demiterea Guvernului Orban. De unde ar putea veni voturile necesare pentru demiterea Guvernului, în contextul coalizării partidelor de dreapta în jurul Partidului Naţional Liberal.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Înainte de depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configuraţia parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România şi PMP au 27, respectiv 19 parlamentari.

Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităţilor naţionale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenţilor.

Astfel, de partea demersului de demitere a Guvernului Orban sunt angrenaţi 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar şi din grupul Forţa Naţională, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleşcanu şi Graţiela Gavrilescu.

"Partidul Forţa Naţională, întrunit în Biroul Permanent Central, a hotărât susţinerea moţiunii de cenzură iniţiată de PSD împotriva guvernului PNL, condus de Ludovic Orban, pe motivul înlăturării incompetenţilor şi incompetenţei de la conducerea ţării, respectiv a înlăturării de la putere, pe cale democratică, a actualului regim clientelar intereselor străine, regim care a atacat toate instituţiile democratice parlamentare, a subminat şi continuă să submineze economia naţională, afectând direct nivelul de trai al majorităţii românilor şi viitorul ţării", se arată într-un comunicat emis, marţi, de Forţa Naţională.

De asemenea, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că partidul său va aduce 30 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură, ceea ce înseamnă că toţi parlamentarii UDMR vor vota demiterea Guvernului Orban.

Aşadar, matematic, barca PSD-UDMR mai are nevoie de un singur vot pentru a demite Guvernul Orban, vot care poate veni de la minorităţi, din partea independenţilor sau chiar din partea Pro România.

Deputatul PSD Petre-Florin Manole este de părere că voturile necesare ar putea veni din partea minorităţilor sau din partea deputaţilor neafiliaţi.

"Dacă lucrurile nu se schimbă din punct de vedere al poziţionării fiecăruia dintre grupuri, ar mai fi nevoie de trei parlamentari care să susţină moţiunea de cenzură. Există un număr de parlamentari neafiliaţi care s-au dovedit şi în trecut că au opinii diferite şi minorităţile rareori în acest mandat au fost un bloc compact", a declarat deputatul PSD Petre-Florin Manole, miercuri, pentru MEDIAFAX.

Aripa dreaptă a Parlamentului, formată din PNL, USR şi PMP, dar şi ALDE se va coaliza şi se va opune demiterii Guvernului Orban.

ALDE nu va vota moţiunea de cenzură, însă, Călin Popescu Tăriceanu consideră că aceasta ar putea trece: "Părerea mea este că, din calculele pe care le văd, moţiunea de cenzură are foarte multe şanse să treacă şi alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”.

PSD va depune joi, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe motiv că Executivul şi-a asumat răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Preşedintele interimar al PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă moţiunea de cenzură nu va trece, PSD va ataca legea la Curtea Constituţională.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9366
Diferență: -0,1072
Ieri: 4.9419
Azi: 4.9920
Diferență: 0,2309
Ieri: 4.9805
Azi: 5.6319
Diferență: -0,6755
Ieri: 5.6702
Azi: 5.0780
Diferență: 0,4014
Ieri: 5.0577