Eveniment

Ultimul avertisment OMS: Omicron se răspândeşte într-un ritm fără precedent

Ultimul avertisment OMS: Omicron se răspândeşte...

Autor: Dorin Oancea

15.12.2021, 08:19 43

Noua variantă de coronavirus Omicron se răspândeşte în întreaga lume într-un ritm fără precedent, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform BBC. Cazuri ale variantei au fost confirmate în 77 de ţări.

Însă, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că numărul statelor este probabil mai mare, pentru că încă nu a fost detectat.

Dr. Tedros s-a declarat îngrijorat de faptul că nu se fac suficiente eforturi pentru a combate această variantă.

"Cu siguranţă, subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron provoacă cazuri mai puţin grave, numărul mare de îmbolnăviri ar putea din nou să copleşească sistemele de sănătate nepregătite", a spus el.

Varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie, iar de atunci ţara a înregistrat o creştere a numărului de infecţii. Preşedintele Cyril Ramaphosa a fost testat pozitiv pentru Covid-19, iar în prezent este izolat cu simptome uşoare.

O serie de ţări au introdus interdicţii de călătorie care afectează Africa de Sud şi vecinii săi în urma apariţiei Omicron, dar acest lucru nu a reuşit să împiedice răspândirea în întreaga lume.

Guvernul britanic a anunţat marţi că toate cele 11 ţări de pe lista sa roşie de călătorie vor fi scoase, secretarul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, afirmând că varianta Omicron s-a răspândit atât de mult încât regulile nu mai au prea mult rost.

Italia a prelungit starea de urgenţă până la 31 martie 2022, invocând preocupări legate de Omicron. Măsurile, care urmau să expire la sfârşitul lunii decembrie, oferă guvernului mai multă putere pentru a limita călătoriile şi adunările publice

Olanda anunţă că va închide şcolile primare cu o săptămână înainte de începerea vacanţei de Crăciun, într-o încercare preventivă de a combate infecţiile

Norvegia a anunţat, de asemenea, interzicerea servirii de alcool în baruri şi restaurante, printre alte măsuri.

În cadrul conferinţei de presă de marţi, dr. Tedros a reiterat preocupările legate de inechitatea vaccinurilor, în condiţiile în care unele ţări accelerează introducerea unei injecţii de rapel ca răspuns la Omicron.

Studii recente ale vaccinului Pfizer/BioNTech au arătat că acesta a produs mult mai puţini anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron decât împotriva tulpinii originale, dar că acest deficit ar putea fi inversat printr-o a treia injecţie de rapel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO