Eveniment

Un consorţiu condus de japonezii de la SoftBank preia 18% din Uber într-o tranzacţie care evaluează platforma de car-sharing la 48 miliarde de dolari

Un consorţiu condus de japonezii de la SoftBank preia...

Autor: Răzvan Botea

29.12.2017, 19:05 440

SoftBank, o multinaţională japoneză de telecomunicaţii, a preluat împreună cu un grup de fonduri de investiţii 18% din Uber, la un preţ cu o treime mai mic decât ultima evaluare a companiei. În urma tranzacţiei investitorul japonez va ajunge să controleze cel mai valoros startup din SUA, scrie The Wall Street Journal.

Tranzacţia evaluează Uber la 48 mld. dolari, aproximativ cu 30% mai puţin decât ultima evaluare de 68 mld. dolari.

SoftBank  va avea 15% din Uber, în timp ce alţi membri ai grupului Softbank, printre care fondurile de investiţii TPG şi Sequoia, vor deţine 3 procente.

Uber a confirmat tranzacţia joi şi a declarat: „Ne aşteptăm ca (n.r. această tranzacţie) să susţină investiţiile tehnologice, să dea un impuls dezvoltării şi să consolideze conducerea companiei”.

Un purtător de cuvânt al Softbank a declarat că se aşteaptă ca tranzacţia să se finalizeze în ianuarie, adăugând: „Avem mare încredere în conducerea companiei Uber şi în angajaţii acesteia şi suntem extrem de încântaţi să susţinem compania”.

Ca parte din înţelegere, SoftBank plănuieşte să investească 1,25 mld. dolari în Uber.

Uber încă îşi revine după mai multe „turbulenţe” , printre care şi scandalul de hărţuire sexuală care a dus la concedierea a 20 de angajaţi sau cel în care angajaţi ai Uber au fost implicaţi în spionaj corporatist. Alphabet Inc., compania mamă a Google,  a acuzat Uber că a furat informaţii despre tranzacţii. Uber a mai fost implicat într-un scandal în care a recunoscut că a plătit hackeri ca să ascundă spargerea a 57 de milioane de conturi.

Uber câştigă prin această tranzacţie susţinerea puternică a directorului executiv SoftBank, Masayoshi Son, acesta având acţiuni la cele mai mari companii de transport de persoane de genul Uber. De asemenea, consiliul director va avea trei directori care deja sunt acţionari la SoftBank.

Din consorţiul de cumpărători mai fac parte giganţii Dragoneer Investment Group şi Tencent Holdings Ltd. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO