Eveniment

Un fost vicepreşedinte al ANAF, trimis în judecată pentru o mită de 5.000 de euro din 2010

Romeo-Florin Nicolae, fostul vicepreşedinte al ANAF

Romeo-Florin Nicolae, fostul vicepreşedinte al ANAF

Autor: Daciana Ilie

30.11.2015, 00:00 69

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Romeo-Florin Nicolae, la data faptelor consilier superior în cadrul ANAF - Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, fost vicepreşedinte al ANAF şi fost director general al Direcţiei Generală Antifraudă Fiscală, pentru trafic de influenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform rechizitoriului, în luna iulie 2010, în perioada în care deţinea funcţia de consilier superior în cadrul ANAF - Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, Romeo Florin Nicolae a pretins şi a primit de la un om de afaceri, denunţător în acest dosar, echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul ANAF pentru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii formulate de firma denunţătorului împotriva unei decizii de impunere.

Documentul contestat prevedea obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul statului în valoare totală de 13.034.043 de lei şi fusese emis ca urmare a unei inspecţii fiscale, de către reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova, iar după ce omul de afaceri i-a dat banii lui Romeo Nicolae decizia de impunere a fost desfiinţată parţial de Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din ANAF, obligaţiile de plată ale firmei respective fiind diminuate la suma de 1.097.923 lei.

Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 21.305 lei, depusă de fostul vicepreşedinte al ANAF la Trezoreria Ploieşti.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova, procurorii propunând menţinerea măsurilor preventive şi asigurătorii.

În 9 septembrie, Romeo Florin Nicolae a fost audiat de procurorii DNA Ploieşti, după ce i-au fost percheziţionate un apartament din Ploieşti şi o casă dintr-o zonă rurală din judeţul Prahova.

"Mă consider nevinovat", afirma Romeo Florin Nicolae, după ce procurorii l-au anunţat că este cercetat sub control judiciar şi că are interdicţie de a-şi exercita funcţia.

În 10 septembrie, el a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al ANAF.

Ulterior, soţia acestuia, Adriana Nicolae, a demisionat din funcţia de director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Prahova, pe care o deţinea de mai mulţi ani.

Fostul vicepreşedinte al ANAF Romeo Florin Nicolae a coordonat Direcţia Generală Antifraudă şi Direcţia Generală Vamală. El a condus Autoritatea Naţională a Vămilor până la începutul lunii august 2013, când a fost numit de premierul Victor Ponta coordonator al Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală, direcţie nou înfiinţată la acel moment, cu scopul de combatere a evaziunii fiscale.

La conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor a stat în perioada iunie-august 2013. Anterior, el a fost director general adjunct la Direcţia Generală de Informaţii Fiscale din cadrul ANAF, iar înainte a fost consilier la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO