Eveniment

Un lunch contra avioane şi tancuri: Donald Trump i-a invitat la masă pe liderii ţărilor din NATO care alocă 2% din PIB pentru apărare

Un lunch contra avioane şi tancuri: Donald Trump i-a invitat la masă pe liderii ţărilor din NATO care alocă 2% din PIB pentru apărare

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedintele SUA Donald Trump, preşedintele României Klaus Iohannis şi preşedintele Bulgariei Rumen Radev, după dejunul oferit de liderul american liderilor statelor membre ale NATO care alocă 2% din PIB pentru apărare (de la stânga).

Autor: Iulian Anghel

05.12.2019, 00:04 2389

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a oferit miercuri la Londra un dejun la care au fost invitaţi liderii statelor NATO care alocă 2% din PIB pentru apărare.

România face parte din puţinele ţări care alocă două procente pentru apărare, iar preşedintele Klaus Iohannis a spus că gestul liderului american trebuie interpretat ca un semnal pentru statele care nu şi-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, însă dejunul este organizat în semn de apreciere pentru ţările care alocă această sumă.

„Cred că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru apărare, cel puţin aşa am înţeles noi această abordare şi cu siguranţă va fi o discuţie foarte bună şi în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de ţări care alocă efectiv deja 2% pentru apărare”, a spus Klaus Iohannis, aflat la summitul NATO de la Londra, un summit tensionat în care Trump s-a înfruntat cu preşedintele Franţei Emannuel Macron, iar liderii europeni ai NATO s-au confruntat cu preşedintele turc Reccep Erdogan din cauza intervenţiei Turciei în Siria. Marţi Iohannis se întâlnise deja cu Trump în marja reuniunii NATO, cu omologul său american Donald Trump, cei doi fiind însoţiţi de soţiile lor, Carmen Iohannis şi Melania Trump. 

AFACERI DE LA ZERO