Eveniment

Un mare avertisment. Deficitul comercial pe primele patru luni din 2019 este cel mai mare din ultimii 10 ani: 5 mld. euro

Un mare avertisment. Deficitul comercial pe primele patru...

Autor: Răzvan Botea

11.06.2019, 17:10 2111

Deficitul comercial de bunuri al României pe primele patru luni ale acestui an au avut un avans de 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultând o balanţă comercială negativă de peste 5 mld. euro, cea mai mare din ultimii 10 ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Deterioarea balanţei comerciale în primele patru luni ale acestui an se datorează mai puţin creşterii importurilor şi mai mult dinamicii creşterii exporturilor, care este mult mai redusă faţă de anul trecut, de doar 3,8%, faţă de avansul valorii exporturilor de 9,4% în perioada ianuarie-aprilie 2018.

„Statisticile arată continuarea tendinţei de intensificare a deficitului balanţei comerciale cu bunuri, expresie a deteriorării competitivităţii internaţionale, în contextul mixului relaxat şi prociclic de politici economice din România. (...) Astfel, în primele patru luni ale anului curent exporturile de bunuri au urcat cu 3,8% an la an la 23,1 mld. euro, evidenţiindu-se creşterea componentei comunitare cu 4,9% an la an la 17,9 mld. euro, în ciuda aprecierii cursului real efectiv al leului şi decelerării ritmului de creştere din zona euro. Cu alte cuvinte, se poate spune că asistăm la un efect de substituire în fluxurile comerciale comunitare, în contextul nivelului încă competitiv al costurilor cu forţa de muncă pe plan intern“, arată economiştii de la Banca Transilvania într-un comentariu pe baza cifrelor de la Statistică.

Pe partea de importuri de bunuri, România a realizat în primele patru luni ale acestui an o valoare totală a importurilor de 28,1 mld. euro, în creştere cu 8,3% faţă de acceeaşi perioadă a anului trecut. Econo­miştii de la Banca Transilvania mai spun că este de aşteptat ca balanţa comercială totală a României (bunuri şi servicii) să crească în continuare, dar pe termen scurt este de aşteptat o schimbare de tendinţă a evoluţiei deficiului comercial.

„În scenariul central BT prognozăm continuarea tendinţei de creştere a importurilor totale (bunuri şi servicii) cu un ritm superior dinamicii exporturilor totale pe termen mediu, pe fondul tergiversării reformelor structurale. Pentru perioada 2019-2021 exporturile şi importurile totale ar putea creşte cu dinamici medii anuale de 5,6%, respectiv 6,6%. Cu toate acestea, pe termen scurt ne aşteptăm la o schimbare de tendinţă pentru deficitul comercial, în contextul perspectivelor de depreciere a cursului real efectiv al leului şi de rebalansare a politicii economice interne.“

Exporturile de bunuri ale României în afara Uniunii Europene au urcat cu 0,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 5,2 mld. euro, în timp ce importurile extracomunitare au avut un avans de 8,3%, ajungând la valoarea de 28,1 mld. euro.

Evoluţia balanţei comerciale extraco­munitare de bunuri s-a datorat climatului pozitiv din piaţa forţei de muncă şi din piaţa creditului, mai comentează analiştii BT.

„Importurile din afara Uniunii Euro­pene au urcat cu 10,5% an la an la 7 mld. euro, iar cele intracomunitare au crescut cu 7,5% an la an la 21,1 mld. euro. Astfel, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 34,7% an la an la 5 mld. euro în perioada ianuarie-aprilie 2019. Din relaţiile comerciale cu ţările UE a re­zultat un deficit de 3,2 mld. euro, în adâncire cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anu­lui trecut. Totodată, deficitul comercial cu bunuri cu ţările extracomunitare s-a intensificat cu 56,4% an la an la 1,8 mld. euro.“

Pe categorii de produse, cele mai mari deficite înregistrate de România în primele patru luni ale acestui an au fost în zona de alimente şi animale vii (0,9 mld. euro – 18% din deficitul comercial total pe bunuri), combustibili minerali şi lubrifianţi (1,2 mld. euro – 24% din deficitul total) şi mărfuri manufacturate (1,6 mld. euro – 32% din deficitul comercial pe bunuri).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO