Eveniment

Un nou avertisment subtil al lui Isărescu: Decizia de a intra în zona euro este politică, o decizie de mare responsabilitate

Un nou avertisment subtil al lui Isărescu: Decizia de a...

Autor: Alina Botezatu

28.11.2018, 13:50 499

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, miercuri, că decizia ca România să intre în zona euro este o decizie politică, iar recomandarea instituţiei este să intre în Mecanismul Cursurilor de Schimb 2 în anul 2024 şi după câţiva ani în zona euro.

„În luna decembrie, Comisia privind trecerea la euro (n.red. - Comisia Naţională de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro) va face publice cele două documente: un raport de fundamentare a deciziilor viitoare şi un parcurs, un document privind măsurile care trebuie luate pentru a ajunge la ţintă. Sunt două documente grele. Sunt şi voluminoase – câteva sute de pagini. Sunt şi tehnice. Noi cei care suntem în această comisie am făcut eforturi serioase pentru a traduce documentul din română în română, aşa ca să fac o glumă. Aici nu este de glumit, ci de a spune lucrurile într-un limbaj acceptabil. (...) Dacă noi spunem acolo că orizontul rezonabil pentru ca România să intre în zona 1 euro va fi undeva 2024 pentru intrarea în sistemul cursurilor de schimb (n.red. - Mecanismul Cursurilor de Schimb 2, MCS 2), care, mai mult sau mai puţin, este aproape acelaşi lucru cu adoptarea euro, de-acolo încolo nu mai este decât un drum înainte, care poate să dureze doi ani sau mai mulţi ani”, a afirmat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul Profit Financial Forum.

Reprezentantul Băncii centrale a menţionat şi motivele pentru care instituţia insistă că economia României trebuie să fie robustă în momentul în care intră în zona euro.

„Dacă insistăm pe ideea de robusteţe a economiei, nu o facem, pentru că intrăm într-o cursă cu Bulgaria, care are Consiliul Monetar şi trebuie să intre cât mai repede în zona euro, aşa cum s-a întâmplat şi cu ţările baltice. Încercăm să explicăm acest lucru. Dăm soliditate argumentelor noastre, dar ele trebuie înţelese ca argumente solide, nu ca trăsnăi de tipul vrea sau nu vrea Guvernatorul să intrăm mai repede în zona euro. Aici nu este după cum vrea unul sau altul. Este o decizie politică, o decizie de mare responsabilitate”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul a precizat că România a avut o convergenţă „incredibil” de ridicată faţă de media Uniunii Europene (UE), cel mai rapid ritm dintre toate ţările, de la 30% PIB pe cap de locuitor faţă de media UE la aproape 60%, „30 de procente (n.red. – puncte procentuale), în mai puţin de 15 ani”. Spre deosebire de România, Bulgaria a urcat, în aceeaşi perioadă, de la aproximativ 30% la aproape 50%.

„Aceasta nu este o cursă de sprintor, care fuge mai repede pe termen scurt, este un maraton, dacă vrem să ajungem la ţintă. Un marator este o cursă pe termen lung, de rezistenţă, de rezilienţă. Trebuie să înţelegem că viaţa noastră este relativ scurtă faţă de aceste procese istorice, dar trebuie să înţelegem că aici nu putem eşua şi că zona euro nu este o zonă de convergenţă, spre deosebire de Uniunea Europeană. Nu o spunem ca să speriem. Slovenia este un caz concludent: a intrat acum zece ani şi-a mers în jos”, a completat Isărescu.

Slovenia era acum zece ani, la intrarea în zona euro, la un grad de convergenţă de peste 70% PIB pe cap de locuitor cu zona euro, iar de atunci a scăzut acest grad cu 5 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO