Comisia Naţională de Prognoză (CNP) indică pentru următorii 4 ani (2016 – 2019) o creştere economică anuală de peste 4%, suficientă pentru a sublinia intrarea României într-o nouă fază de creştere.
Aceleaşi date arată însă că, în privinţa veniturilor salariale, aşteptările nu trebuie să fie foarte mari. Dacă anul acesta câştigul salarial real va creşte cu 7,8% iar în 2016 cu 6,6%, în următorii ani acesta se va tempera la sub 3% anual, ceea ce va readuce în discuţie problema: cum faci ca această creştere economică să se răsfrângă în nivelul de trai.
Chiar şi această creştere, ce este robustă pentru perioada pe care o traversează economia lumii, este privită cu scepticism de unii economişti.
„Vom avea o creştere economică de 3,7% în acest an, de aproximativ 4% anul viitor şi de 3,6% în 2017. Nu cred însă că putem avea o creştere economică de peste 4% pentru mulţi ani la rând, dacă ne uităm la componentele acesteia. Avem o creştere economică ce vine, în principal, din consum ca urmare a stimulentelor fiscale introduse în ultima vreme. Creşterea, astfel stimulată, nu poate continua pe parcursul mai multor ani în lipsa investiţiilor“, comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Vezi pagina 3