Eveniment

Un nou ciclu de creştere economică: avans al PIB de peste 4% în următorii 4 ani

Un nou ciclu de creştere economică: avans al PIB de...

Autor: Iulian Anghel

01.12.2015, 00:07 332

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) indică pentru următorii 4 ani (2016 – 2019) o creştere economică anuală de peste 4%, suficientă pentru a sublinia intrarea României într-o nouă fază de creştere.

Aceleaşi date arată însă că, în privinţa veni­turilor salariale, aşteptă­ri­le nu trebuie să fie foar­te mari. Dacă anul acesta câş­tigul sala­rial real va creşte cu 7,8% iar în 2016 cu 6,6%, în următorii ani acesta se va tempera la sub 3% anual, ceea ce va readuce în discuţie pro­ble­ma: cum faci ca aceas­tă creştere economică să se răsfrângă în nivelul de trai.

Chiar şi această creşte­re, ce este robustă pentru pe­rioada pe care o tra­ver­sează economia lumii, este privită cu scepticism de unii economişti.

„Vom avea o creştere economică de 3,7% în acest an, de aproximativ 4% anul viitor şi de 3,6% în 2017. Nu cred însă că putem avea o creştere economică de peste 4% pentru mulţi ani la rând, dacă ne uităm la componentele acesteia. Avem o creştere economică ce vine, în principal, din consum ca urmare a sti­mulentelor fiscale introduse în ultima vreme. Creşterea, astfel stimulată, nu poate continua pe par­cursul mai multor ani în lipsa investiţiilor“, comen­tea­ză Ionuţ Dumitru, econo­mistul-şef al Raiffeisen Bank.

Vezi pagina 3

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO