Eveniment

Un nou guvern, un nou împrumut cu FMI. Negocierile vor începe în octombrie

Autor: Razvan Voican, Claudia Medrega

05.09.2010, 23:59 37

Guvernul Boc remaniat se pregă­teş­te să înceapă luna viitoarene­gocierile cu FMI pentru un nou îm­prumut prin care să fieasi­gurată inclusiv rostogolirea ra­telor din acordul actual deaproape 13 mld. euro care expiră în primăvara anului viitor. În2011 România va avea de finanţat un deficit bu­getar de cel puţin 6mld. euro dacă va reuşi să re­ducă nivelul acestuia la 4,4% dinPIB, aceasta fiind cel mai probabil suma noului acord. Către FMI vaavea de achitat peste 280 mil. euro, iar în 2012, când începerambursarea ratelor de capital, nota de plată va creşte la 1,8 mld.euro.

De asemenea, Finanţele vor avea de rostogolit în 2011 un volum marede datorie pe termen scurt contrac­ta­tă în acest an şi în 2009.Serviciul da­toriei publice gu­vernamentale pe anul viitor cuprinderate de ca­pi­tal de circa 11,3 mld. euro şi dobânzi de 2 mld.euro, adică un total de peste 13 mld. euro. "Guvernul României şi-aexprimat interesul pen­tru a avea un nou aranjament, însă este unpic pre­matur pentru că mai sunt mai multe luni din ac­tualul acordşi pe măsură ce se apropie de final vom discuta cu Guvernul", adeclarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România,pre­zent la evenimentele prilejuite de aniversarea de 130 de ani aBNR. El a spus că în octombrie va fi vorba de discuţii preliminare.Franks s-a întâlnit vineri cu premierul Emil Boc, care l-a asiguratcă schimbarea ministrului fi­nan­ţelor nu va afecta deciziapolitică de conti­nuare a acordului. Totuşi, instabilitateapolitică s-a re­flec­tat în deprecierea abruptă a leului vineri,cursul urcând pe piaţă până la 4,29 lei/euro.

Echipa Fondului urmează să revină în oc­tom­brie pentru o nouăvizită de evaluare, ocazie cu care vor începe şi discuţiile privindnoul împru­mut, pe baza proiectului de buget pentru anul viitor.Fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu afirma în iulie căRomânia are nevoie de un nou acord care să se întindă până în 2013,inclusiv cu componentă de finanţare, nu doar de tip preventiv.Echipa de secretari de la Finanţe nu se schim­bă, astfel că deconstrucţia bugetului se va ocupa tot Gheorghe Gherghina, iarstrategia de finanţare a deficitului va fi condusă de BogdanDrăgoi. Anul viitor Ministerul Finanţelor va avea în funcţiune noulprogram de finanţare externă flexibilă. Drăgoi a declarat pentru ZFcă prima emi­siune de titluri în euro va fi lansată luna viitoare,adică mai devre­me decât era anticipat . n Persoanele care obţinvenituri din drept de autor nu vor mai trebui să depunădeclaraţiile şi să facă plata contribuţiilor, obligaţia urmând sărevină angajatorilor, spune Gheorghe Ialomiţianu, noul ministru alfinanţelor, la Interviurile Gândul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO