Eveniment

Un nou „semafor“ în economie pentru cine vrea să-şi cunoască partenerii de afaceri sau competitorii

Un nou „semafor“ în economie pentru cine vrea...

Autor: Greta Bogdan

04.12.2015, 00:04 430

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a lansat serviciul Risc Partener, un raport predictibil care poate fi furnizat de orice cameră de comerţ din ţară, prin care antreprenorii, dar şi marile companii pot primi informaţii integrale cu privire la viitorii colaboratori în afaceri.

Prin certificatul de tip „semafor“, emis în timp real, cei din mediul de business au acces la informaţii complete legate de activitatea potenţialelor companii partenere care au cel puţin un an fiscal încheiat. Informaţiile cuprind date financiare, de plăţi şi juridice, provenite din surse oficiale precum Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Ministerul de Finanţe (MF), ANAF, Banca Naţională (BNR) sau Ministerul Justiţiei (MJ).

„Camera de Comerţ şi Industrie a României a încercat, pornind de la realităţile economice şi de la feedback-ul mediului de afaceri, să creeze un produs accesibil din punct de vedere financiar şi uşor de obţinut“, a spus Elder Andras-Gyorgy, membru al consiliului de conducere al CCIR, în cadrul conferinţei de lansare a serviciului Risc Partener.

Iniţiatorii proiectului au o bază de date cu 650.000 de firme pentru care se poate emite, la cerere, un certificat de tip „semafor“.

„În acest certificat culoarea verde reprezintă faptul că respectiva companie este de încredere, culoarea galbenă reprezintă faptul că potenţialul partener de afaceri trebuie să fie atent în ceea ce priveşte compania, iar culoarea roşie înseamnă că firma are un risc ridicat de a intra în insolvenţă în următoarea perioadă şi nu prezintă încredere pentru potenţialii colaboratori în afaceri“, a declarat economistul Dragoş Cabat.

Astfel, serviciul va indica intensitatea riscului pe care îl presupune colaborarea cu orice firmă din România.

Orice persoană din mediul de business interesată de datele unei firme poate depune o cerere la una dintre Camerele de Comerţ din ţară şi în mai puţin de 3 minute va primi un raport complet pentru suma de 100 de lei, plus TVA.

„Prin acest serviciu, îţi poţi cunoaşte partenerii de afaceri sau pur şi simplu poţi afla cine sunt competitorii tăi, de ce au obţinut profitul cel mai bun sau de ce sunt apreciaţi de clienţi“, a mai spus Cabat.

Noul proiect nu poate fi aplicat însă şi în cazul start-up-urilor, întrucât firmele din evidenţa CCIR trebuie să aibă cel puţin un an financiar încheiat pentru a putea fi întocmit un raport cu datele lor financiare şi juridice detaliate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO