Eveniment

Un nou val de arestări în cazul fraudelor bancare

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Mediafax

02.04.2013, 00:04 786

Un număr de 16 persoane suspectate că au dat bani cu camătă reţinute în dosarul cu prejudiciul de 15 milioane de euro au fost arestate preventiv de magistraţii Tribunalului Călăraşi, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, procurorii au dispus, în total, reţinerea a 19 persoane în acest caz, însă pentru două dintre acestea nu s-a mai solicitat arestarea preventivă. De asemenea, pentru o a treia persoană s-a cerut disjungerea cauzei, iar dosarul se judecă separat, aceasta urmând să fie prezentată luni-seară magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Astfel, 16 din cele 19 persoane reţinute în dosarul cu prejudiciul de 15 milioane de euro au fost arestate preventiv, pentru 29 de zile de Tribunalul Călăraşi.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Cei 16 suspecţi au fost duşi în arestul Inspecto­ratului de Poliţie Judeţean Călăraşi.

Iniţial au fost emise cinci ordonanţe de reţi­nere, iar până la sfârşitul au­dierilor care au avut loc în noaptea de duminică spre luni alte 14 persoane au fost reţinute.

Suspecţii sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat, în­şelă­ciune cu consecinţe deosebit de grave, eva­ziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organi­zată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Călăraşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Călăraşi au făcut duminică 80 de percheziţii în localitatea Sinteşti din Ilfov, în Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Giurgiu şi Ialomiţa, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în obţinerea unor beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

DIICOT anunţa că în acest dosar, cu un prejudiciu evaluat la peste 15 mil. euro, sunt cercetate 38 de persoane suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperaţi ulterior din credite bancare obţinute cu acte falsificate.

Potrivit sursei citate, membrii grupării au realizat o activitate infracţională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de  procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti, privind comiterea unor fraude bancare de proporţii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan şi Ruse Daniel.

Astfel, arată DIICOT, o parte din membrii grupării acordau împrumuturi percepând dobânzi cuprinse între 7 şi 40% pe lună, fără a declara organelor fiscale veniturile astfel realizate. Sumele împrumutate şi dobânzile pretinse erau recuperate ulterior prin contractarea de către debitori a unor împrumuturi bancare, creditele fiind obţinute prin utilizarea unor documente falsificate.

Mihai Stan şi Daniel Ruse sunt arestaţi preventiv din toamna anului trecut, într-un dosar privind fraude bancare de 22 de milioane de euro.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) informa atunci că învinuiţii din dosarul fraudelor bancare ale grupării Stan-Ruse sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

Din cauza complexităţii dosarului, 38 de persoane sunt cercetate la Bucureşti de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru o înşelăciune de 7 milioane de euro, iar alte zece persoane sunt anchetate la Călăraşi pentru fraude de 15 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO