Eveniment

Un ONG s-a apucat de renovarea şcolilor din mediul rural: până acum a renovat 7 şcoli şi vrea să ajungă la 12

Un ONG s-a apucat de renovarea şcolilor din mediul...

Autor: Ramona Cornea

14.09.2020, 00:04 368

Două dintre şcolile renovate sunt în judeţul Călăraşi, una este în Vaslui, două în Botoşani, una în Neamţ şi una în Suceava.

Asociaţia BookLand a renovat şi dotat cu echipamente moderne şapte şcoli din mediul rural instituţii de învăţământ, două dintre din judeţul Călăraşi, una din Vaslui, două din Botoşani, una din Neamţ şi una din judeţul Suceava.

Până la finalul acestui an, ONG-ul vrea să ajungă la 12 şcoli renovate.

„Dacă asociaţia ar dispune de mai multe resurse, am reabilita şi mai multe şcoli căci, realmente, am făcut minuni cu un buget minuscul. Marea noastră provocare este obţinerea donaţiilor în bani pentru a reuşi să achităm serviciile de manoperă, în rest partenerii noştri ne ajută cu tot ce produc ei. Prin tot ceea ce facem, ne dorim să schimbăm mentalităţi, să încurajăm tinerii să aibă încredere în forţele proprii şi să-i inspirăm să-şi urmeze visele“, afirmă Mihaela Ianole – coordonator renovare şcoli, Asociaţia BookLand.

Cele 12 şcoli gimnaziale selectate pentru a fi renovate anul acesta au nevoie de îmbunătăţiri semnificative: multe dintre ele au grupul sanitar încă în curte, sălile de clasă prezintă igrasie şi mucegai, uşile, geamurile şi pardoseli au un grad mare de deteriorare, multe dintre băncile şi scaunele din sălile de curs nu mai pot fi folosite.

De altfel, dotările şcolilor din mediul rural au fost în centrul multor discuţii anul acesta. Mai mult de 700 de unităţi şcolare din România aveau toaletele în curte în anul şcolar ce a trecut, conform Ministerului Educaţiei.

În satul Frumuşica din comunca Axintele, judeţul Ialomiţa,  elevii mergeau la o toaletă improvizată în curtea şcolii: o gheretă din PAL, cu trei cabine. La şcola din Frumuşica învăţau anul trecut 56 de copii, dintre care 13 de grădiniţă. Grupul sanitar de la Frumuşica costă în jur de 120.000 - 130.000 de lei, spunea anterior pentru ZF primarul din Axintele, Tudor Grigore. Lucrările pentru noua toaletă au început din luna mai a acestui an şi nu se vor finaliza până pe 14 septembrie, data de la care trebuie să înceapă şcolile.

„Lucrările sunt gata în proporţie de 70% - 80% la toaleta şcolii din Frumuşica şi preconizez că vor fi finalizate pe 14 – 15 octombrie. Şcoala de acolo se va deschide acum, iar grădiniţa şi cele două clase care învăţau acolo vor fi mutate în Axintele şi Brătia. Lucrările au început în luna mai. Săptămână viitoarele terminăm interioarele şi apoi mai rămâne să ne ocupăm doar de partea de exterior“, a spus Tudor Grigore pentru Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO