Eveniment

Un plus pentru pădurile din România. Senatorii USR au blocat în comisiile de specialitate desfiinţarea Gărzii Nationale Forestiere

Un plus pentru pădurile din România. Senatorii USR au...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

11.02.2020, 18:52 88

Senatorii USR Allen Coliban şi Mihai Goţiu au votat, în şedinţa de marţi a comisiilor de specialitate, împotriva iniţiativei Guvernului din anul 2019 de a desfiinţa Garda Naţională Forestieră. Prin urmare, proiectul de lege a primit raport negativ.

„Într-o perioadă în care avem nevoie mai mult ca oricând de structuri eficiente de control în domeniul forestier, Ministerul Mediului desfiinţează Garda Naţională Forestieră! Am dat aviz negativ în Comisia pentru Mediu a Senatului deoarece lupta împotriva infracţionalităţii forestiere se duce la nivelul structurilor teritoriale ale Gărzii Forestiere, problemele de la acest nivel fiind reflectate în anchete de presă precum cele publicate de Recorder sau Rise Project iar controlul asupra Gărzilor teritoriale îi revine Gărzii Naţionale Forestiere. Coincidenţă sau nu, măsura vine într-un moment în care Garda Naţională Forestieră amplificase controalele la structurile teritoriale”, a declarat senatorul USR Allen Coliban, printr-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

La rândul său, Mihai Goţiu a explicat că nu are cum să dea undă verde desfiinţării Gărzii Naţionale Forestiere care a fost creată după protestele pentru salvarea pădurilor din ţara noastră.

„Nu am cum să fiu de acord cu desfiinţarea Gărzii Naţionale Forestiere, înfiinţată în urma protestelor pentru salvarea pădurilor din România, din primăvara anului 2015. Nu ai cum să spui că întăreşti controlul, desfiinţând structura de control de specialitate şi mutând aceste atribuţii în pixul unui secretar de stat numit politic. Atribuţiile şi rolul Gărzii Forestiere trebuie întărite. Da, e necesară o evaluare a inspectorilor din această structură, în care există şi oameni care îşi fac munca cinstit, şi oameni care au închis ochii complice la dezastrul din păduri. Am întâlnit din ambele categorii în numeroasele cazuri pe care le-am investigat de când sunt senator. Dar această Ordonanţă de Urgenţă e nocivă, nu rezolvă problema, ci o agravează, prin centralizare politică”, a afirmat Goţiu.

În urma argumentelor prezentate de senatorii USR, legea de adoptare a OUG 88/2019, prin care a fost desfiinţată Garda Naţională Forestieră, a primit avize negative în Comisiile de Mediu şi pentru Buget Finanţe precum şi raport negativ în Comisia pentru Ape şi Păduri din Senatul României, urmând să fie supusă la vot, în plen săptămâna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24