Eveniment

Un recuperator: Creditele neperformante se vand cu maximum 8% din valoare, fata de 25% acum un an

23.03.2010, 23:03 86

Creditele neperformante se recupereaza din ce in ce mai greu decompaniile specializate, astfel ca acestea nu mai sunt dispuse saplateasca bancilor decat maximum 8% din valoarea nominala acreantelor pe care le cumpara, fata de 20-25% in trecut.

"Daca vorbim de credite de retail fara garantii, cu valori depana la 30.000 - 40.000 de lei, tarifele erau in 2008 la nivelul de20 - 25% din valoarea creantei. In prezent, tarifele sunt demaximum 5 - 8%. Principalul motiv este o rata foarte scazuta desucces. Daca acel client nu a mai putut sa plateasca ratele, cum arputea acum sa plateasca un credit intreg? Iar daca il executamsilit, ce facem cu casa?", spune

Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI, liderul pieteilocale de recuperare creante.

Compania a cumparat anul trecut creante de la banci in valoarede 170 mil. euro. Pe final de an, bancile si-au curatatportofoliile de credite neperformante pe care le provizionau cu100% pentru a-si imbunatati indicatorii financiari, luand cu asaltrecuperatorii de creante.

Kovacs spune insa ca pentru ei nu este deloc usor sa valorificeactivele cumparate. Situatia s-a inrautatit semnificativ in ceea cepriveste puterea de rambursare a persoanelor fizice. "Daca anultrecut, o persoana putea plati in medie 650 de lei pe luna, acum numai plateste decat maximum 400 de lei pe luna."

Nici in randul companiilor lucrurile nu stau foarte bine. Firmade factoring Next Capital, controlata de Georg Kovacs prinintermediul mai multor firme si detinuta in proportie de 29% defondul londonez de investitii North Bridge, nu a putut finantadecat o treime din companiile care voiau cesionarea facturilor cuplata la termen pentru obtinerea rapida de numerar.

"Fie din cauza solvabilitatii scazute a firmei respective, fiedin cauza portofoliului de creante pe care doreau sa-l cesioneze.Clientii lor aveau deja incidente la plata", spune Bogdan Rosu,directorul general al Next Capital.

Firma are in portofoliu 100 de companii, a cumparat facturi de35,5 milioane de euro anul trecut si a obtinut un profit brut de260.000 de euro. Piata de factoring este estimata la 1,3 miliardede euro in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO