Eveniment

Un semnal pentru economie: activitatea în industrie accelerează brusc după cinci luni de mediocritate

Un semnal pentru economie: activitatea în industrie...

Autor: Iulian Anghel

27.10.2015, 00:05 1038
Activitatea în industrie a accelerat brusc în septembrie comparativ cu august, după cinci luni de creştere plafonată, dar este încă prea devreme să se vorbească de o re­începere solidă a creşterii, relevă Barometrul Industrial realizat lunar de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
 
Potrivit sursei citate, „in­dicatorul pentru volumul total al producţiei“ (care reflectă percepţia şefilor de companii cu privire mersul industriei, în ansamblul ei) a făcut un salt important de la 56 de puncte în august la 63 în septembrie, iar volumul pentru comenzi noi a urcat şi el de la 56 de puncte la 63.
 
Potrivit docu­mentului citat, schimbările arată inten­sificarea cererii din ultima parte a lui august - cel mai probabil la export.
 
În primele opt luni din an exporturile au crescut cu 5,4% an/an, până la 36 de miliarde de euro, 2015 promiţând să devină şi el un an de vârf pentru exporturile care au avut un vârf istoric şi în 2014 – 52 mld. euro.
 
IRSOP şi SNSPA reali­zează lunar Barometrul In­dustrial care reflectă situaţia din industrie aşa cum este ea percepută de liderii compa­niilor, indicând, în aceeaşi vreme, aşteptările pentru următoarele şase luni.
 
Barometrul este realizat pe un eşantion de 300 de companii industriale cu peste 9 angajaţi, reprezentative la nivelul celor 15.000 de firme din România.
 
Indicatorul sau „indexul de difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la companii reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia este neschimbată, plus cei care raportează o creştere.
 
În primele opt luni din an com­parativ cu perioada similară a anului trecut, producţia industrială a crescut ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+3,5%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,9%). Industria extractivă a scăzut însă cu 9,2%, ca urmare a situaţiei de pe pieţele internaţionale.
 
Potrivit datelor INS, in­dustria a avut o contribuţie de 0,5% la creşterea econo­mică de 3,8% în semestrul întâi, an/an. Industria a contribuit în perioada menţionată cu 23% la formarea PIB. Având a contribuţie atât de însemnată la formarea PIB, perturbarea activităţii în industrie are efect puternic asupra întregii eco­nomii.
 
În ultimele luni evoluţia ei a fost mai degrabă modestă însă, după cum arată datele Barometrului de Industrie al IRSOP şi SNSPA, în septem­brie, percepţia şefilor de com­panii în baza experienţei şi a activităţii companiilor lor este că activitatea a accelerat brusc, cel mai probabil ca urmare a majorării cererilor la export, dar şi a cererii interne.
 
Potrivit documentului citat, pentru prima dată după multe luni, companiile au raportat în septembrie o creştere a costurilor cu 3 puncte faţă de iulie şi august şi cu circa 6 puncte faţă de mai şi iunie.
 
Indicatorul costurilor de producţie a crescut de la 61 la 64, iar indicatorul importurilor de materii prime şi materiale necesare producţiei a crescut de la 52 în august la 61 în septembrie. În acelaşi timp, se poate vedea şi o uşoară scădere a stocurilor, de la 49 în august la 46 în septembrie, explicaţia autorilor studiului find aceea că firmele se aprovizionează în limita comenzilor primite efectiv.
 
În ceea ce priveşte activitatea de viitor, indexul pentru volumul producţiei aşteptat peste 6 luni a urcat de la 54 în august la 57 în septembrie.
 
Un indicator global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) arată o ascensiune uşoară a încrederii la 57 de puncte, după o lungă perioadă de prăbuşire de la 71 în ianuarie, la 54 în august anul acesta, mai arată Barometrul Industrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO