Eveniment

Un sfert dintre angajaţi mai primesc de la Guvern două zile libere în decembrie

Un sfert dintre angajaţi mai primesc de la Guvern două zile libere în decembrie

Autor: Adelina Mihai, Alexandru Moise

28.11.2012, 00:03 651

Aproape 1,2 milioane de angajaţi din sectorul bugetar vor avea liber în zilele de 24 şi 31 decembrie, după ce acestea au fost declarate ieri zile libere, printr-o hotărâre de guvern.

Această decizie este valabilă pentru salariaţii din sectorul public şi nu se aplică la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Potrivit unor surse, cele două zile libere vor fi fi recuperate la începutul anului viitor, pe 12 şi pe19 ianuarie. "Decizia poate fi aplicată şi angajaţilor din sectorul privat în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel", au spus sursele citate.

Conform Codului muncii, zilele din luna decembrie 2012 sunt 1 Decembrie (sâmbătă, Ziua Naţională), 25 şi 26 decembrie (marţi şi miercuri, prima şi a doua zi de Crăciun).

"Decizia poate fi aplicată şi angajaţilor din sectorul privat în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel", au mai spus sursele citate.

Anul acesta, doar şapte din cele 11 zile libere pe care le primesc angajaţii români în afara zilelor de concediu sunt în timpul zilelor lucrătoare, având în vedere că două sărbători legale, pentru care angajatorul este obligat să acorde zile libere angajaţilor, cad întotdeauna duminica (prima zi de Paşti şi duminica Rusaliilor), iar alte două (1 ianuarie şi 1 decembrie) vor cădea tot în weekend.

Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celor de concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentru sărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.

Cei mai privilegiaţi din punctul de vedere al numărului de zile libere pentru sărbători sunt angajaţii japonezi şi cei indieni, care au câte 16 zile libere pentru sărbătorile legale. La polul opus se află Marea Britanie şi Olanda, care au câte opt sărbători legale pe an.

Românii se situează pe acelaşi nivel cu angajaţii din Suedia, Italia şi Brazilia, cu 11 zile libere pe an, arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO