Eveniment

Un singur cabinet de gardă pentru oftalmologie în Capitală la o populaţie de peste 2 milioane de locuitori. Spitalul de Oftalmologie cheltuie 22 mil. lei pe an

Spitalul are 30 de medici angajaţi, iar pacienţii vin în camera de gardă din toată ţara

Spitalul are 30 de medici angajaţi, iar pacienţii vin în camera de gardă din toată ţara

Autor: Georgiana Mihalache

30.11.2017, 00:07 4439

„În tot Bucureştiul există un singur spital cu un singur cabinet de gardă pentru oftalmologie, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Suntem 20 la rând, eu cu fetiţa cu o posibilă conjunctivită. Nicio clinică privată nu are competenţa asta încă în re­gim de urgenţă. Asistentele vorbeau că trebuie să plimbe pacienţii copii între spitale, că n-au apa­ratură necesară completă“, a spus Alexandru G.

Spitalul are 30 de medici angajaţi, iar pacienţii vin în camera de gardă din toată ţara. Aglomeraţia din spital duce şi la nemulţumirile pacienţiilor care stau în sala de aşteptare. „Soţul meu e de dimineaţă la analize şi nici acum nu l-a operat“, a spus o pacientă.

Monica Pop, managera unităţii, mută însă responsabilitatea la pacienţi, care „nu ar avea, de fapt, o urgenţă“, iar în spitalele din restul ţării nu există medici care să acopere garda de oftalmologie.

„E singurul spital. Trei sferturi dintre pacienţii care vin trebuie să meargă la policlinicile teritoriale, însă vor aici. Se face un abuz de prezentare şi cei care ar trebui să vină în urgenţă nu vin. Este singurul departament de chirurgie vitreo-retiniană din ţară, sunt cinci chirurgi acolo pentru 20 de milioane de oameni“, a spus Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti.

„Credeţi că e vreun spital unde nu e aglomeraţie?“, mai adaugă ea, precizând că sunt cazuri în care are şi 30 de pacienţi la rând.

Monica Pop susţine că soluţia este să existe policlinici cu toate specialităţile astfel încât pacienţii să meargă mai întâi acolo, după care să fie trimişi, în funcţie de gravitatea cazurilor, spre spitale.

„Sunt mult mai mulţi bolnavi decât se poate estima. Spitalele nu au gardă de oftalmologie. Noi lucrăm cu programări, dar fiecare vrea cât mai repede. Numărul de intervenţii chirurgicale pe zi este şi de 150 de operaţii“, a spus Monica Pop.

Monica Pop, manager al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti: „Sunt mult mai mulţi bolnavi decât se poate estima. Spitalele nu au gardă de oftalmologie. Noi lucrăm cu programări, dar fiecare vrea cât mai repede. Numărul de intervenţii chirurgicale pe zi este şi de 150 de operaţii.“

 

Privaţii nu asigură urgenţe pe oftalmologie

Pacienţii care vin în spitalul de stat de oftalmologie se lovesc de timpul mare de aşteptare în singurul cabinet de gardă din spital, însă nici pacienţii care îşi permit să plătească în regim privat nu au alternativă. Spitalele private din Bucureşti nu funcţionează în regim de urgenţă în specializarea de oftalmologie, iar pacienţii sunt trimişi tot la stat.

„MedLife nu asigură servicii de oftalmologie în regim de urgenţă, toate solicitările de acest tip fiind redirecţionate către Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, în Capitală sau în spitalele judeţene din oraşele mari din ţară. Întrucât solicitările pentru astfel de servicii sunt într-un număr extrem de redus, deocamdată nu am luat în calcul dezvoltarea unei linii noi de business pentru acest tip de servicii“, a spus pentru ZF dr. Larisa Chiriac, director medical MedLife, liderul în piaţa privată de servicii medicale.

Nici Regina Maria, al doilea cel mai mare jucător privat, nu asigură urgenţe pe oftalmologie.

Monica Pop a spus că asigurarea unei gărzi de oftalmologie în spitale şi cabinete specializate care să trateze problemele minore reprezintă soluţia aglomeraţiei din spitalul pe care îl conduce.

Bugetul spitalului de oftalmologie din Bu­cureşti, unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, a fost de 22 de milioane de lei anul trecut, din datele publicate pe site-ul spitalului. Unitatea are 30 de medici, 170 de angajaţi şi 142 de paturi.

georgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO