Eveniment

Un trader şi-a acordat dividende record pentru a-şi plăti datoriile către un oligarh rus

Un trader şi-a acordat dividende record pentru a-şi...

Autor: CătăIina Apostoiu

01.06.2016, 00:00 1306

Şeful Gunvor, unul dintre cei mai mari traderi de petrol din lume, şi-a acordat un dividend de 1 miliard de dolari pentru a încheia relaţiile cu un fost partener de business supus sancţiunilor americane, scrie Financial Times. 

CEO-ul companiei, Torbjorn Tornqvist, a folosit dividendul special, poate cel mai mare din istoria sectorului de tranzacţionare de petrol, pentru a-şi plăti datoria către oligarhul rus Gennadi Timşenko. Timşenko, care a pus bazele Gunvor împreună cu Tornqvist în 2000, a fost inclus pe lista sancţiunilor SUA pe 20 martie 2014 din cauza legăturilor sale cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Decizia a adus Gunvor în criză pe fondul temerilor că băncile occidentale şi grupurile de trading nu ar mai fi dispuse să aibă relaţii cu compania cu sediul în Geneva. 

La acel moment, Gunvor se transformase dintr-un trader rus de nişă în al patrulea cel mai mare jucător independent din lume din industrie. Compania a încercat să contracareze decizia americanilor, anunţând că Timşenko îşi vânduse participaţia de 43% lui Tornqvist cu o zi înainte de anunţarea sancţiunilor. Dividendul de 1 miliard de dolari a fost folosit pentru a-i plăti lui Timşenko întreaga sumă pentru participaţie.

Timşenko este supus în continuare sancţiunilor. În momentul impunerii acestora, Trezoreria americană declara că “activităţile lui Timşenko din sectorul energiei au legătură directă cu Putin. Putin are investiţii în Gunvor şi poate avea acces la fondurile companiei”.

Gunvor a negat în mod repetat orice legătură cu Putin.

Plata dividendului de miliard de dolari survine după ce Gunvor a raportat un profit net de 1,25 miliarde de dolari pe 2015, un nivel record, în creştere cu 368% faţă de 2014.

Plata va ridica probabil semne de întrebare în sector. Există puţine cazuri în care s-au plătit astfel de dividende excepţionale, de 10 cifre, în orice sector şi cu atât mai puţin într-unul care operează cu marje de profit extrem de subţiri.

Forbes estimează averea netă a lui Timşenko la 11,4 miliarde de dolari, acesta fiind al 85 cel mai bogat om din lume şi pe poziţia a cincea în Rusia, în timp ce averea lui Tonqvist se ridică la 1,8 miliarde de dolari.

Într-un interviu din 2014, Timşenko declara că el şi Tonqvist au intrat în conflict cu privire la direcţia companiei, pe care omul de afaceri suedez dorea să o globalizeze.

După ce Timşenko şi-a vândut participaţia, compania şi-a accelerat activităţile în regiuni incluzând Africa, Americile şi Asia.

“Pentru Gunvor, a se îndepărta cât mai mult posibil de businessul rusesc era o chestiune de viaţă şi moarte”, potrivit lui Jean-Francois Lambert, de la HSBC.

Acum că legăturile cu Timşenko au fost complet rupte, Tornqvist are în vedere mai multe schimbări semnificative la Gunvor.

Sunt vizate şi schimbări ale structurii companiei. Acestea sunt menite să reducă riscul concentrării unei puteri prea mari în mâinile lui Tornqvist sau altei persoane.

Grupurile deţinute privat devin din ce în ce mai conştiente de riscul de a deveni mult prea dependente de fondatori şi senior manageri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO