Eveniment

Una caldă, una rece: Recesiunea din zona euro s-a atenuat în noiembrie, dar cererea continuă să scadă

Una caldă, una rece: Recesiunea din zona euro s-a...

Autor: Andreea Tobias

23.11.2022, 11:39 86

O nouă scădere a activităţii întreprinderilor în noiembrie creşte şansele ca economia zonei euro să intre în recesiune, însă ultimele date PMI aduc şi câteva veşti bune, timide.

Scăderea activităţii întreprinderilor din zona euro s-a atenuat uşor în noiembrie, dar cererea globală a continuat să scadă, deoarece consumatorii au redus cheltuielile pe fondul crizei costului vieţii, potrivit unui sondaj realizat miercuri.

Există tot mai multe dovezi că blocul intră în recesiune, iar într-un sondaj Reuters economiştii au dat 78% şanse ca aceasta să aibă loc în decurs de un an, PIB-ul urmând să scadă cu 0,4% în acest trimestru şi în următorul.

Indicele compozit flash al S&P Global Purchasing Managers' Index (PMI), considerat un bun indicator al sănătăţii economice generale, a crescut la 47,8 de la 47,3 în octombrie, contrazicând aşteptările de scădere la 47,0.

Cu toate acestea, noiembrie este a cincea lună în care indicele se situează sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.

"O nouă scădere a activităţii întreprinderilor în noiembrie sporeşte şansele ca economia zonei euro să intre în recesiune", a declarat Chris Williamson, economist şef pentru afaceri la S&P Global Market Intelligence citat de Reuters.

"Cu toate acestea, datele PMI din noiembrie aduc şi câteva veşti bune timide. În special, rata globală a declinului s-a atenuat faţă de octombrie"

Activitatea în industria dominantă a serviciilor a scăzut din nou, indicele principal egalând minimul ultimelor 20 de luni din octombrie, de 48,6. Sondajul Reuters prevăzuse o scădere la 48,0.

În ciuda încetinirii continue, firmele au crescut numărul de angajaţi, deşi în cel mai slab ritm din martie 2021. Indicele de ocupare a forţei de muncă în sectorul serviciilor a scăzut la 51,7 de la 52,5.

Activitatea din industria prelucrătoare, afectată în special de creşterea preţurilor la energie şi de perturbarea lanţurilor de aprovizionare, a scăzut de asemenea, dar într-un ritm mai lent. Indicele principal a crescut la 47,3 de la 46,4, peste estimarea sondajului Reuters de 46,0.

Un indice care măsoară producţia, care intră în componenţa indicelui compozit PMI, a urcat la 45,7 de la 43,8, însă o parte din această creştere a fost cauzată de finalizarea restanţelor de lucru.

Comenzile noi au scăzut brusc din nou şi, deşi a existat o scădere semnificativă a presiunilor asupra preţurilor, acestea au rămas ridicate. Indicele preţurilor de producţie a scăzut la 63,7 de la 66,1, cel mai scăzut nivel din martie 2021.

"Presiunile asupra preţurilor, a căror creştere recentă a determinat o nouă înăsprire a politicii BCE, dau acum şi ele semne de răcire, cel mai vizibil în sectorul manufacturier", a spus Williamson.

"Nu numai că acest lucru ar trebui să ajute la limitarea într-o oarecare măsură a crizei costului vieţii, dar perspectiva mai luminoasă a inflaţiei ar trebui să reducă presiunea asupra necesităţii unei noi înăspriri agresive a politicii."

Inflaţia în regiune a ajuns luna trecută la 10,6%, de peste cinci ori mai mult decât ţinta de 2% a BCE, iar banca centrală este aşteptată să adauge luna viitoare încă 50 de puncte de bază la rata de depozit, astfel că orice semn de relaxare a presiunilor asupra preţurilor va fi binevenit de către factorii de decizie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO