• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7525
  • Leu / USD4.7424
Eveniment

Una dintre cele mai importante bănci elveţiene este ţinta unui imens scandal privind scurgerea de informaţii. Presa internaţională vorbeşte despre aproape 18.000 de conturi compromise, cu o valoare de peste 100 mld. dolari

Una dintre cele mai importante bănci elveţiene este ţinta unui imens scandal privind scurgerea de informaţii. Presa internaţională vorbeşte despre aproape 18.000 de conturi compromise, cu o valoare de peste 100 mld. dolari

Autor: Dorin Oancea

21.02.2022, 07:13 83

Credit Suisse se străduia duminică să limiteze consecinţele unui scandal, după ce presa a relatat că peste 18.000 de conturi care au făcut obiectul unor scurgeri de informaţii au arătat că infractori, presupuşi violatori ai drepturilor omului şi dictatori au fost clienţii băncii, scrie CNBC. 

Informaţiile scurse, care privesc conturi cu o valoare de peste 100 de miliarde de dolari, provin de la un informator al ziarului german Süddeutsche Zeitung, potrivit unui comunicat de presă. Ziarul a implicat apoi un grup anticorupţie şi alte 46 de instituţii media din întreaga lume, inclusiv The New York Times, Guardian, Le Monde şi altele.

Printre deţinătorii de conturi se numără un şef al spionajului yemenit implicat în acte de tortură, oficiali venezueleni implicaţi într-un scandal de corupţie şi fiii fostului dictator egiptean Hosni Mubarak.

Conturile fuseseră deschise din anii 1940 până în anii 2010, potrivit comunicatului de duminică al Organized Crime and Corruption Reporting Project.

"Am văzut prea des infractori şi politicieni corupţi care îşi permit să continue să facă afaceri, indiferent de circumstanţe, deoarece au certitudinea că câştigurile lor ilicite vor fi păstrate în siguranţă", a declarat Paul Radu, cofondator al OCCRP, în comunicat. "Investigaţia noastră scoate la iveală modul în care aceşti oameni pot ocoli reglementările, în ciuda infracţiunilor lor, în detrimentul democraţiilor şi al oamenilor din întreaga lume."

Băncile elveţiene, renumite în întreaga lume pentru legile stricte de secretizare, care protejează clienţii, nu ar trebui să accepte bani legaţi de activităţi criminale, dar legea este în mare parte neaplicată, potrivit The New York Times, care a citat un fost şef al agenţiei elveţiene de combatere a spălării banilor.

Credit Suisse a declarat duminică că "respinge cu fermitate" acuzaţiile aduse practicilor sale de afaceri. "Chestiunile prezentate sunt predominant istorice, în unele cazuri datând încă din anii 1940, iar relatările referitoare la aceste chestiuni se bazează pe informaţii parţiale, inexacte sau selective, scoase din context, ceea ce duce la interpretări tendenţioase ale conduitei de afaceri a băncii", a precizat banca.

Aproximativ 90% dintre conturile din scurgerea de informaţii fuseseră închise sau erau în curs de închidere înainte de începerea anchetelor mass-media, a precizat banca. Credit Suisse a adăugat că nu poate face comentarii cu privire la clienţi individuali şi că a luat deja măsuri pentru a rezolva problema clienţilor necorespunzători.

În cea mai mare parte a ultimului deceniu, gigantul financiar cu sediul la Zurich a trecut de la o criză la alta.

În 2014, banca a pledat vinovată pentru că i-a ajutat pe americani să depună declaraţii fiscale false şi a fost de acord să plătească 2,6 miliarde de dolari în amenzi şi restituiri. Anul trecut, a fost de acord să plătească 475 de milioane de dolari pentru rolul său într-o schemă de mită în Mozambic.

"Pretextul protejării confidenţialităţii financiare nu este decât o frunză de smochin care acoperă rolul ruşinos al băncilor elveţiene de colaboratori ai evazioniştilor fiscali", a declarat denunţătorul Credit Suisse, potrivit comunicatului OCCRP. "Această situaţie permite corupţia şi privează ţările în curs de dezvoltare de veniturile fiscale atât de necesare."

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319