Eveniment

Una dintre cele mai cunoscute clădiri din Bucureşti, fostul sediu al Ambasadei SUA, la licitaţie pentru 5,5 mil. euro. Galerie FOTO: Cum arată interiorul secret al palatului urban

Artmark Historical Estate

Artmark Historical Estate

Autor: Cristina Roşca

04.07.2018, 16:52 1963

Artmark Historical Estate, divizia imobiliară a casei de licitaţii Artmark, scoate la licitaţie pentru 5,5 mil. euro palatul Maurice Blank din strada Tudor Arghezi, nr 9, din apropierea hotelului de cinci stele Intercontinental. Clădirea a fost folosită timp de şapte decenii drept sediu pentru Ambasada Statelor Unite ale Americii. Ambadada s-a mutat însă acum mai bine de şapte ani în zona de nord a Capitalei.

Clădirea a mai fost scoasă la vânzare şi acum doi ani şi jumătate, pentru 7,5 mil. euro, însă atunci se afla în portofoliul altei companii de consultanţă imobiliară, respectiv Regatta Real Estate. Acum ea se află la Artmark Historical Estate care are în portofoliu peste 60 de castele, conace, domenii boiereşti cu o valoare totală de peste 75 mil. euro.

„Palatul (Maurice Blank – n.red.) a fost reşedinţa unuia dintre cei mai importanţi bancheri ai României moderne, Maurice Blank, cofondator al băncii Marmorosch Blank & Co (1864), cel care împrumuta statul român în campania Războiului de Independenţă”, potrivit oficialilor Artmark Historical Estate.

Imobilul Maurice Blank a fost proiectat de arhitectul elveţian Louis Pierre Blanc, acelaşi care a realizat şi Palatul Ministerului Agriculturii, Palatul Facultăţii de Medicină, Sediul Universităţii din Iaşi sau Institutul Victor Babeş.

Palatul scos la vânzare pentru 5,5 milioane de euro măsoară 2.500 metri pătraţi construiţi în stil neo-renascentist, are 50 de camere şi o grădină generoasă decorată cu pini şi fântână arteziană.

„În anul 1934 palatul a fost cumpărat de către avocatul şi omul politic Eduard Mirto, cel care avea să fie şi ultimul proprietar de drept până la venirea comunismului. Eduard Mirto este cel care iniţiază legăturile între palatul Blank şi Ambasada Statelor Unite, închiriază imobilul americanilor chiar în pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.” Palatul a rămas până în 2011 drept sediu al Ambasadei SUA, reintrând astăzi în circuitul privat.

Divizia imobiliară a Artmark este specializată în valorificarea şi reintroducerea în circuitul rezidenţial şi turistic-cultural a monumentelor istorice şi de artă din România. Artmark Historical Estate se ocupă de administrarea proprietăţilor şi intermediază eventuala lor vânzare. Preponderent, proprietarii sunt moştenitorii familiilor aristocratice care le-au construit şi deţinut până la exproprierea de către regimul comunist şi care le-au redobândit după 1989 în baza legilor de restituire a imobilelor confiscate abuziv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO