Eveniment

Undă verde pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind contractul de finanţare în valoare de 250 mil. de euro pentru viitorul spital

Undă verde pentru construcţia Spitalului Regional de...

Autor: Mediafax

19.08.2021, 17:10 176

Guvernul României a aprobat, joi, proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) la Bucureşti şi Luxeemburg.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, la solicitarea Ministerulului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor, proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19.

Valoarea este de 250 de milioane de euro.

Fondurile vor fi utilizate pentru construcţia viitorului Spital Regional de Urgenţă Iaşi, iar finanţarea face parte din facilităţile întreprinse de BEI, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiţii în infrastructura de sănătate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, noul Spital Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19 va înlocui infrastructura învechită şi fragmentată a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Iaşi cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural şi medical, al echipamentelor şi tehnologiei IT.

„Spitalul va utiliza un nou model operaţional de management de spital, financiar, administrativ şi clinic, focalizat pe pacient. Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe etc. Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienţii critici şi cazurile care necesită tehnologie şi expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii şi practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente şi sigure din punct de vedere clinic”, transmite, joi, MS într-un comunicat de presă.

Conform contractului, finanţarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, diferenţa urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Conform ultimului calendar, proiectarea spitalului este prevăzută a începe în această toamnă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO