Eveniment

Unde sunt banii? PIB-ul creşte dar încasările statului scad: veniturile din TVA şi veniturile fiscale sunt, pe primele patru luni din 2018, ca procent din PIB, cele mai mici din ultimii 10 ani. "Mai devreme sau mai târziu taxele vor fi majorate. Poţi păcăli electoratul, dar nu poţi păcăli pieţele financiare"

Unde sunt banii? PIB-ul creşte dar încasările statului...

Autor: Iulian Anghel

30.05.2018, 00:06 5138
Aurelian Dochia, economist: „Mai devreme sau mai târziu, taxele vor fi majorate. Poţi păcăli electoratul, dar nu poţi păcăli pieţele financiare”.
Veniturile din TVA la patru luni au intrat la sub 2% din PIB-ul estimat pe 2018, fapt ce nu a mai fost întâlnit cel puţin din 2008 încoace. În 2008, an de boom economic, veniturile la patru luni ajungeau la 3,1% din PIB. Anul acesta, în care guvernul aşteaptă o creştere economică de 6,1%, când consumul este unul dintre cele mai ridicate din anii postrevoluţionari, veniturile din TVA la patru luni sunt de 1,9% din PIB. Şi vorbim despre aceeaşi cotă de impozitare de 19%, nu de una mai mică. „Chiar dacă s-ar fi redus gradul de colectare, scăderea rămâne mare”, comentează economistul Aurelian Dochia. Recent, Fiscul a emis un comunicat care spunea că, atât la finalul primului trimestru al lui 2018, cât şi la finalul primelor patru luni din acest an, a colectat, în sume nete, mai mult decât în anii 2016 - 2017 şi, de asemenea, a depăşit planul de colectare stabilit prin legile bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO