Eveniment

Unde ne poate lovi Brexitul: Peste 8% din serviciile exportate de România merg în UK, iar un Brexit dur ar afecta PIB-ul României. Atenţie la chiriaşii din clădirile de birouri

Unde ne poate lovi Brexitul: Peste 8% din serviciile...

Autor: Iulian Anghel

01.11.2019, 00:06 1547

România are relaţii mai strânse decât se cre­de cu Marea Britanie, 8% dintre exporturile de servicii mergând în Marea Bri­tanie, potrivit unui studiu al Colliers International Ro­mânia.

Exportul de servicii a devenit fundamental pentru România. În condiţiile în care deficitul co­mer­cial se adânceşte puternic - 15 mld. euro în 2018 - exportul de servicii ţine în frâu deficitul de cont curent, prin urmare şi cursul de schimb.

În 2018, la un deficit de cont curent de 9,4 mld. euro, deficitul comercial a însemnat 15 miliarde de euro, iar excedentul de servicii 8 miliarde de euro. La nouă luni din 2019, la un deficit de cont curent de 7 mld. euro, deficitul comercial a fost de 11 miliarde de euro, iar excedentul de servicii de 5,8 mld. euro, potrivit datelor BNR. Anul trecut România a exportat servicii de 22 de miliarde de euro. Colliers spune că 8,2% din aceste servicii merg în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că anul trecut România a avut exporturi în UK de 1,8 mi­liarde de euro. La un astfel de nivel nu mai poate fi indiferent felul în care se petrece Brexitul.

Potrivit analizei Collier International România, cu 8,2% din totalul exporturilor de servicii ale României, Marea Britanie este a patra cea mai mare destinaţie de export, după Germania, Italia şi Franţa.

Potrivit analizei Colliers, în cazul unui Brexit dur, doar o scădere modestă de 10% a fluxurilor co­merciale cu Marea Britanie ar reduce cu aproximativ 0,1% PIB-ul României. O astfel de scădere ar putea duce la potenţiale presiuni asupra clădirilor bune de birouri, întrucât printre companiile legate de economia Regatului Unit sunt chiriaşi de top.

„Un context tip «business as usual» rămâne principalul scenariu pentru situaţia economică după Brexit, dar este important să înţelegem legăturile economice profunde dintre Europa Centrală şi de Est (ECE) şi Marea Britanie, în special dacă vom vorbi de un Brexit dur. Mai mult, lanţurile globale de producţie s-au integrat şi mai puternic în ultimii ani“, potrivit sursei citate.

Analiza Colliers - unul dintre liderii globali în do­meniul consultanţei imobiliare şi al manage­men­tului investiţiilor - spune că într-un scenariu ad­vers, Bre­xitul ar risca să perturbe „unul dintre in­gre­dien­tele din spatele succesului economic al re­giunii Europei Centrale şi de Est: expor­tu­rile sale de servicii cu valoare adăugată ridicată“.

Sursa citată arată că, în perioada de revenire postcriză, exporturile României de servicii către Marea Britanie s-au dublat, depăşind cu mult rata medie de creştere. Mai multe companii britanice importante operează centre din Bucureşti (bursa de la Londra sau centrul de servicii al British American Tobacco), în timp ce alte nume internaţionale importante dedică o mare parte a activităţii lor partenerilor din Marea Britanie.

„Cu cât procesul Brexit este mai lung, cu atât incerti­tu­di­nile vor deveni mai persi­s­tente, iar com­pa­niile din cele două tabere - Europa con­ti­nentală şi Marea Britanie - vor dori să îşi securizeze viito­rul. Consi­de­răm că este puţin probabil ca unele com­panii din Marea Bri­tanie să mute o mare parte din forţa lor de muncă, în spe­cial după Brexit, în UE sau în România (câteva sute de persoane sau poate mai mult), ci ar vrea mai degrabă să stabilească o mică platformă în Europa: econo­miile ECE pot servi drept destinaţii principale datorită mixului bun de cos­turi şi com­petenţe ale forţei de muncă, precum şi datorită spaţiilor de birou mai ieftine“, a precizat Sebastian Dragomir, head of office advisory în cadrul Colliers, citat în studiul companiei.

Marea Britanie se află în topul destinaţiilor pentru exportul de servicii din ţările ECE, inclusiv servicii de business sau IT&C cu valoare adăugată foarte ridicată. Acest lucru sugerează că un efect negativ asupra acestor fluxuri comerciale poate fi mai puternic decât ar părea la prima vedere pentru ţările din Europa de Est.

„Marea Britanie ar reduce PIB-ul cu aproximativ 0,1% pe termen scurt. Cu toate acestea, efectele pot fi mai puternice decât atât, deoarece ţara este cea mai mare sursă de surplus extern prin canalul comercial (deci un impact negativ pentru leu); pentru imobiliare, com­paniile legate de economia Marii Britanii se numără printre chiriaşii de top din clădirile de birouri din România, ceea ce înseamnă potenţiale presiuni asupra clădirilor bune“, explică şi Silviu Pop, head of research la Colliers International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO