Eveniment

Unde este România educată? Rezultatele la Evaluarea Naţională, cele mai slabe din ultimii patru ani. 74,4% dintre elevi au luat medii peste 5. Mediile de 10, de aproape şapte ori mai puţine faţă de anul 2023. Unde sunt cei aproape 16.000 de elevi care nu s-au înscris la Evaluarea Naţională?

Unde este România educată? Rezultatele la Evaluarea...

Autor: Ramona Cornea

04.07.2024, 09:00 885

Ponderea elevilor care au obţinut medii egale sau mai mari cu 5 la Evaluarea Naţională a scăzut cu 1,8 puncte procentuale faţă de 2023, cu 7,9 puncte procentuale faţă de 2022 şi cu 2,4 puncte procentuale faţă de cea din 2021 ♦ O treime dintre elevi nu au luat nota 5 la proba de matematică, adică 31,3%, iar 22,4% dintre ei nu au reuşit să ia nota 5 la limba română ♦ Doar 65 de elevi au avut media generală 10, faţă de 429 de medii de 10 în anul precedent ♦ Ligia Deca, ministrul educaţiei: „Nu putem să spunem că generaţia anterioară a fost mai bună sau mai puţin bună decât generaţia actuală. Procentul este unul care se înscrie în media anilor anteriori.”

Ministerul Educaţiei a pu­blicat, ieri, rezultatele iniţiale obţinute de absol­venţii clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională în sesiunea din 2024. Datele publicate de la minister arată că rezultatele sunt cele mai slabe din ultimii patru ani.

Media finală la acest examen se calculează făcând media aritmetică dintre mediile obţinute la cele două probe (română şi matematică). Având în vedere acest sistem de calcul, 74,4% dintre elevi au luat medii egale sau mai mari cu 5, iar numărul mediilor de 10 este de aproape şapte ori mai puţine faţă de anul trecut. Elevii care nu au promovat examenul vor fi repartizaţi la învăţământul profesional.

 Aşadar, dintre cei 152.903 elevi prezenţi, 113.708 au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 rezultând o rată de 74,4%, în scădere de la 76,2% în anul 2023, 82,3% în anul 2022, respectiv 76,8% în anul 2021.

„Rezultatele nu sunt comparabile de la un an la altul. Nu avem evaluare standardizată şi, din acest motiv, nu putem să facem o comparaţie, nu putem să spunem că generaţia anterioară a fost mai bună sau mai puţin bună decât generaţia actuală. De asemenea, nu putem face o comparaţie reală între subiecte. Procentul este unul care se înscrie în media anilor anteriori. Mă bucur că procentele peste cinci sunt îmbunătăţite faţă de ceea ce am văzut la simulări. Asta înseamnă că faptul că s-a făcut o radiografie cu ceva timp înainte şi au existat măsuri de recapitulare, de consolidare, a funcţionat şi cred că, odată ce vom avea evaluarea standardizată, lucrurile vor putea fi observate mai bine şi mai în adâncime”, a spus ministrul educaţiei, Ligia Deca, în cadrul unei conferinţe de presă.

De altfel, ministrul educaţiei nu a făcut comparaţia cu anii precedenţi când a pre­zentat rezultatele elevilor la Evaluarea Na­ţională, ci cu simulările pe care ei le-au dat anul acesta.

„Din punctul de vedere al statisticilor naţionale, la limba română, 77,6% dintre candidaţii prezenţi au obţinut note peste cinci, faţă de 73,98% la simulare. La matematică, 68,7% dintre candidaţii prezenţi au obţinut note peste cinci, faţă de 42,37% la simulare. Avem, aşadar o creştere de peste 26%”, a spus Deca.

Doar 65 de elevi au avut media generală 10, faţă de 429 de medii de 10 în anul precedent, adică de 6,6 ori mai puţine.

„În ceea ce priveşte notele de 10, la limba română 407 candidaţi au obţinut nota 10, la matematică 1.060 de candidaţi au obţinut nota 10, iar candidaţi care să fi obţinut nota 10 atât la limba română, cât şi la matematică, pentru a obţine media 10, avem 65 la nivelul întregii ţării”, a spus Ligia Deca.

Cel mai mare procent se situează în intervalul de medii 7,80 – 8,99, a mai spus ministrul educaţiei.

„Puţin peste 33% dintre copii s-au situat în acest interval de medie. De altfel, rezul­tatele sunt acum disponibile pe platformă, atât în varianta sintetică, cât şi pentru fiecare candidat în parte, prin acces individualizat.”

Din punct de vedere al prezenţei, la Evaluarea Naţională a fost prezenţi aproape 153.000 de candidaţi la fiecare dintre probele de limbă română şi matematică şi peste 8.300 de candidaţi la limba maternă.

„Cea mai ridicată prezenţă s-a înregistrat în judeţele Bucureşti, Neamţ, Constanţa, Ilfov, Tulcea şi Gorj, cu peste 98%. Cea mai scăzută prezenţă s-a înregistrat în judeţele Teleorman, Brăila, Olt, Satu Mare şi Bihor, unde am avut o rată de prezenţă între 89,3% şi 91,4%”, a adăugat Deca.

 

Unde sunt cei aproape 16.000 de elevi care nu s-au înscris la Evaluarea Naţională?

Un număr de  15.800 de elevi de clasa a VIII-a nu s-au înscris la Evaluarea Naţională, adică circa 9% din total, arată datele de la Ministerul Educaţiei. Astfel, ministerul a anunţat că 160.467 de elevi s-au înscris la exame, pe când numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a era de 176.266 la începutul anului şcolar.

„Categoriile care se pot regăsi în situaţia de neînscriere la Evaluarea Naţională sunt corigenţii, copiii cu situaţia neîncheiată, copiii din învăţământul special unde părinţii nu au făcut această opţiune explicit de înscriere, copiii care au obţinut premii la etape naţionale ale olimpiadelor şcolare. Şi noi ne-am pus această întrebare, dacă există o diferenţă între corigenţii şi repetenţii din clasa a VII-a din punct de vedere procentual faţă de cei din clasa a VIII-a. Anul trecut i-am rugat pe cei de la unitatea de cercetare în educaţie să facă o analiză a cauzelor de neînscriere. Am avut un raport, au fost o serie de măsuri, inclusiv măsuri de remediere a situaţiilor”, a spus Ligia Deca (foto).

Ca de fiecare dată când nu se găsesc răspunsuri pertinente la întrebările jurnaliştilor, ministrul educaţiei spune că se fac analize.

„Ne dorim să avem în continuare o analiză şi să vedem dacă există într-adevăr o modificare a comportamentului şcolilor de la a nu îi înscrie în examen efectiv la a creşte numărul de corigenţi sau repetenţi în anii terminali, dar acest lucru nu poate fi prezumat până când nu putem face o verificare. După ce vom avea rezultatele finale, situaţia încheiată la nivelul ţării, vom face această analiză şi, în cazul în care vom vedea discrepanţe majore, vom demara şi noi propriile măsuri, pentru că este normal să ne punem această întrebare.”

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a spus că înscrierea la examen nu este automată, ci există categorii de elevi care se pot înscrie doar voluntar, la cererea părinţilor.

„Vorbim aici despre elevii cu cerinţe educaţionale speciale. În al doilea rând, există elevi corigenţi, cu situaţii neîncheiate, repetenţi şi mai există o categorie mai de nişă, elevii care, în urma rezultatelor la olimpiadele naţionale sau internaţionale, intră automat la orice liceu. De aici există o diferenţă între cifre”, a detaliat el.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels