Eveniment

De unde a venit surpriza creşterii PIB din T1/2022: comerţul şi serviciile au dus economia în spate, industria a tras-o în jos. Consumul, în special consumul de servicii, a adus 6 pp. din creşterea economică de 6,5% din T1/2022

Autor: Răzvan Botea

09.06.2022, 08:22 262

Comerţul şi serviciile au adus cea mai mare parte a creşterii economice din primul trimestru din acest an, arată datele detaliate publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Industria, pe de altă parte, care a însemnat peste un sfert din economia României în primul trimestru din 2022, a avut un aport negativ la evoluţia PIB.

Deşi cei mai mulţi economişti nu se aşteptau la o scădere economică în primul sfert din 2022, prognozele erau rezervate şi creşterea aşteptată era undeva între 1,5% şi 2,5%. Când INS a publicat datele despre creşterea de 6,5%, enormă faţă de aşteptări, analiştii financiari au spus că, cel mai probabil, avansul este din consum. Datele publicate de INS astăzi vin şi confirmă: PIB-ul a crescut cu 6,5% în T1/2022, din consum, mai ales din consumul de servicii.

„Datele arată în esenţă că am avut o creştere a consumului şi a investiţiilor pe partea de utilizare. Pe partea de formare, pe sectoare economice, au crescut sectoarele din zona serviciilor, care au fost afectate de restricţii şi odată ce restricţiile s au ridicat au crescut foarte mult. IT-ul creşte deja de o perioadă bună”, comentează datele Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO