Eveniment

Unde vor petrece romanii sarbatorile de iarna?

23.10.2006, 19:26 27

Preturile anuntate de hotelurile si pensiunile locale pentru sejururile din preajma sarbatorilor de iarna din acest an sunt apropiate de cele din 2005, aceeasi tendinta fiind remarcata si in cazul excursiilor externe, potrivit reprezentantilor agentiilor de turism prezente la Targul International de Turism, organizat la Romexpo.
Reprezentantii agentiilor de turism sunt de parere ca si pentru sarbatorile de iarna turistii romani vor alege destinatiile din strainatate, aceasta tendinta fiind observata deja de cateva sezoane.
O destinatie populara printre turistii romani este si in acest an Austria, tarifele pentru o vacanta la schi pornind de la 350 de euro pentru cazare, mic dejun si abonament pe partie. Si pentru vacanta de iarna romanii aleg destinatii exotice, ca de exemplu Cuba, Cipru, Insulele Mauritius sau Dubai. "Operam un charter pentru Cipru, tariful pentru aceasta destinatie fiind de 449 de euro, in care cuprindem transportul cu avionul, cazarea pe 5 nopti si asistenta turistica", declara un reprezentant al agentiei de turism ONT Carpati. "Una dintre destinatiile de lux pentru acest revelion este Dubai, unde tariful porneste de la 1.000 de euro", a adaugat reprezentantul agentiei. O saptamana in Tenerife sau Thailanda poate costa de asemenea peste 1.000 de euro.
Printre noutatile acestui sezon se afla introducerea unor noi curse charter spre Roma si Praga, o alta destinatie promovata de agentiile de turism din tara fiind Slovenia. "Promovam Slovenia ca destinatie turistica de trei ani, numarul de cereri pentru aceasta tara fiind in crestere", declara directorul agentiei de turism Accent Travel, Lucian Boronea. Pretul unui pachet pentru aceste destinatii porneste de la 350 de euro si include cazare, avion, masa festiva.
Si pentru sezonul de iarna una dintre destinatiile preferate ale turistilor romani ramane Grecia, unde tarifele de Revelion variaza intre 150-500 de euro. Oferta de Craciun, la un hotel sau pensiune din tara, costa in medie intre 70 si 150 de euro pentru 3-4 zile, in functie de serviciile oferite, serviciii complete sau demipensiune.
Pentru Revelion, tarifele practicate de hotelierii din tara si de agentiile de turism sunt mai mari, pornind de la 450 de euro, in care sunt incluse intre trei si cinci zile de cazare, mic dejun si masa festiva de revelion.
Si in acest an cea mai mare parte a turistilor aleg Valea Prahovei ca destinatie pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, in ciuda tarifelor foarte mari pe care le au hotelurile din zona, in Poiana Brasov tarifele la hoteluri de patru stele ajungand chiar la peste 3.000 de lei (860 de euro).
Si litoralul asteapta turisti pentru vacanta de iarna, desi un numar mic de hoteluri au anuntat oferte pentru petrecerea noptii dintre ani. Reprezentantii hotelului Perla din Mamaia declara ca hotelul este printre cele care au pregatit un program pentru Revelion. "Un sejur de trei zile la hotelul Parc costa 340 de lei, pret in care sunt incluse trei mese pe zi si petrecerea organizata in seara de Revelion", declara directorul hotelului, Diana Galav.
Reprezentantii agentiilor de turism declara ca pana la sfarsitul anului vor inregistra o cifra de afaceri in crestere cu 20% fata de rezultatele inregistrate anul trecut, la aceasta crestere contribuind destinatiile turistice de vara si cele din sezonul de iarna. "Estimam o cifra de afaceri de peste 25 mil. euro pentru acest an la nivelul intregii agentii", a declarat Salvadora Kiss, directorul filialei din Bucuresti a Eximtur. Oferta agentiei cuprinde si o serie de destinatii europene pentru cei ce doresc sa calatoreasca cu masina proprie, ca de exemplu in Grecia, Spania, Germania, Ungaria, sau alte tari usor accesibile. Din totalul incasarilor agentiei, aproximativ 2 mil. euro au revenit din vanzarile de pachete turistice pentru strainatate, activitatea de turism intern reprezentand circa 10% din business per total.
Un alt jucator de pe piata romaneasca de profil, agentia Accent Travel, estimeaza o cifra de afaceri de 9,5 mil. euro, in crestere fata de totalul inregistrat in 2005, de 8,5 mil. euro. Agentia se bazeaza in proportie de 75% pe piata interna de turism, segmentul leisure avand o pondere de 60% din activitatea agentiei. Relansarea site-ului Accent va aduce o crestere a incasarilor agentiei. "Site-ul va contribui in 2007 cu 5-10% din vanzarile companiei. Piata online trebuie sa se maturizeze, dupa acel moment vanzarile online urmand sa faca diferenta in businessul Accent Travel", a precizat Boronea.
Conform unui studiu realizat de GTZ in randul agentiilor de turism din Germania, majoritatea turistilor straini care au vizitat Romania se plang de conditiile precare oferite de hotelurile din tara si de lipsa personalului calificat. "Desi turistii admira peisajul tarii, sunt nemultumiti de calitatea serviciilor din Romania, mai ales de cele oferite pe litoral", declara Wienfried Hildebrandt, director in cadrul GTZ. "Turismul rural beneficiaza de un interes foarte mare din partea turistilor straini", comenteaza Traian Badulescu, din cadrul ANAT. "Anul viitor estimam o crestere cu 30% a turismului de afaceri din Romania", a adaugat el.

Cat costa Revelionul
600 de euro - un sejur de patru zile, inclusiv masa de Revelion, intr-unul din hotelurile de pe Valea Prahovei
300 de euro - sejur de trei zile la Viena
100 de euro - trei nopti pe litoralul romanesc
200 de euro - trei nopti pe litoralul bulgaresc
70-150 de euro - un sejur de Craciun de trei zile la o pensiune in tara
Intre 150 si 500 de euro - sejur de patru-cinci zile in Grecia
Intre 700 si 2.000 de euro - destinatiile de lux precum Dubai sau Tenerife

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO