Bruxelles pregăteşte utilizarea controalelor de capital şi a tarifelor împotriva Rusiei în cazul în care Ungaria blochează extinderea sancţiunilor economice ale UE impuse Moscovei ca răspuns la războiul din Ucraina, scrie Financial Times.
Comisia Europeană le-a transmis capitalelor naţionale că o mare parte dintre sancţiuni, inclusiv activele de stat ruseşti îngheţate în valoare de 200 de miliarde de euro, ar putea fi transferate pe o altă bază legală pentru a ocoli dreptul de veto al Budapestei, au declarat pentru Financial Times cinci oficiali familiarizaţi cu discuţiile în curs.
Aceste pregătiri vin în contextul în care UE a promis să menţină presiunea economică asupra Moscovei, în paralel cu eforturi diplomatice de a forţa Rusia să accepte un armistiţiu propus şi negocieri directe de pace cu Ucraina.
Însă Ungaria, al cărei prim-ministru Viktor Orbán a blocat în mod repetat sancţiunile UE împotriva Rusiei, a ameninţat că va folosi dreptul de veto pentru a opri extinderea restricţiilor economice care expiră la sfârşitul lunii iulie, dacă toate cele 27 de state membre nu sunt de acord cu o prelungire de încă şase luni. Restricţiile includ, de asemenea, interdicţii de import şi plafoane de preţ în sectoare precum energia.
Soluţiile alternative aflate în discuţie ar necesita doar o majoritate a ţărilor membre pentru extinderea sancţiunilor. Controalele de capital, care ar împiedica fluxul de numerar către Rusia, şi măsurile comerciale precum tarifele, sunt două dintre opţiunile menţionate recent de Comisie, au spus oficialii.
Ideile anterioare au inclus măsuri naţionale bilaterale care ar permite unor ţări precum Belgia, unde este imobilizată cea mai mare parte a celor 200 de miliarde de euro ale Rusiei, să interzică repatrierea acestor active.
„Toţi suntem concentraţi pe Planul A”, a declarat unul dintre oficiali. „Dar există discuţii privind baza legală a opţiunilor alternative.”
Budapesta nu a ridicat obiecţii serioase faţă de un nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei discutat la o întâlnire a celor 27 de ambasadori luni, potrivit a trei diplomaţi informaţi despre discuţie. Al 17-lea pachet de măsuri, care vizează companii din China şi alte ţări care ajută Moscova să ocolească sancţiunile, este aşteptat să fie aprobat miercuri şi impus oficial la începutul săptămânii viitoare.
UE a impus în ianuarie tarife asupra îngrăşămintelor din Rusia şi Belarus, într-o mişcare pe care doi dintre oficiali au considerat-o un exemplu despre cum sancţiunile existente pe alte importuri ruseşti ar putea fi transformate în măsuri comerciale.