Eveniment

UniCredit: Ne aşteptăm să ne intre 6 mld. euro de la UE în acest an

UniCredit: Ne aşteptăm să ne intre 6 mld. euro de la...

Autor: Raluca Ghinea, Catalina Mihai

24.03.2014, 00:03 536

România ar putea absorbi în acest an fonduri europene în valoare de 6 miliarde euro, mai mult decât în toţi anii precedenţi la un loc, şi să ajungă la o rată de absorbţie de circa 60%, respectiv 80% în 2015, apreciază Marius Radu, coordonator Fonduri UE în cadrul UniCre­dit Ţiriac Bank.

„Aşteptăm ca în 2014 rata de contractare să depăşească chiar 100%. După cum ştiţi, putem să depăşim 100% rată de con­tractare şi, pornind de la 27% anul trecut, 2014 să fie anul în care România să absoarbă mai multe fonduri decât a absorbit în toţi ceilalţi ani. Ne aşteptăm să absoarbă în jur de 6 miliarde de euro, deja am văzut nişte intrări de fonduri la începutul anului de peste un miliard de euro“, a declarat bancherul de la UniCredit.

România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

El a menţionat că 2013 a fost cel mai bun din perspectiva intrării de fonduri europene, cu un total de 5,6 mld. euro, din care 2,9 miliarde euro au reprezentat transferuri curente, iar 2,6 mi­liarde euro au fost transferuri de capital.

El a precizat că valorile au fost în creştere din 2007 până în 2013, 2007 fiind singurul an în care s-a înregistrat un sold negativ la solduri curente.

„Atunci au intrat 900 mi­lioane (euro – n.r.), au ieşit 1,2 mi­liarde şi avem un sold negativ de 298 milioane la transferuri curente. De atunci, niciodată nu am mai înregistrat sold negativ, deci în fiecare an noi am primit mai mult decât am plătit, aşa că acele idei că plătim mai mulţi bani la Uniunea Europeană decât primim nu sunt adevărate“, a spus Vasilescu la conferinţa Mediafax Talks about European Funds.


Teodorovici: Săptămâna viitoare trimitem Acordul de Parteneriat; CE are trei luni să-l aprobe

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, că România va trimite în mod oficial săptămâna viitoare Acordul de Parteneriat, iar CE are trei luni la dispoziţie pentru a-l aproba, perioadă în care se mai pot face modificări.

Ministrul a recunoscut că mai sunt „câteva aspecte“ de stabilit. Eugen Teodorovici a mai precizat că Executivul european are trei luni de zile să aprobe Acordul de Parteneriat, după trimiterea oficială. „În momentul în care se fac comentarii din partea CE, se opreşte timpul pentru a putea noi să refacem ceea ce Comisia mai cere, iar retrimiterea înseamnă repornirea acelor trei luni de zile”.

 

UniCredit: Ne aşteptăm ca România să absoarbă în 2014 cele mai multe fonduri UE,de 6 mld euro

Marius Radu a spus că există o diferenţă foarte mare între contractare şi absorbţie. Dacă contractarea a crescut foarte repede şi a ajuns în 2011-2012 la 65%, respectiv 77%, rata de absorbţie a pornit mai greu, cu 5,6%, respectiv 11,5%.

El se aşteaptă ca spre finalul perioadei, în 2014-2015, să se ajungă la circa 60%, respectiv 80% rată de absorbţie şi aproape de 100% rată de contractare.

Rata de contractare la nivel naţional a fost în perioada 2007-2013 de 87%, ca medie ponderată, iar rata de absorbţie externă s-a situat la 45,2%.

La rândul său, Dan Barna, managing partner al Structural Consulting Group, atrage atenţia că mecanismul de atragere şi absorbţie a fondurilor europene a funcţionat dificil în primul interval de programare din cauză că românii sunt creativi, dar nu sunt obişnuiţi să lucreze după reguli.

El a citat rezultatele unui studiu efectuat în trei ţări europene, potrivit căruia în Germania două persoane din zece consideră că ar avea potenţial de şef/lider/manager, în timp ce în România şapte persoane din zece cred acest lucru.

„Concluzia este una interesantă, avem probleme să jucăm după reguli, pentru că altfel mulţi dintre noi suntem creativi, atât beneficiari, cât şi autorităţi. Este una dintre explicaţiile pentru care mecanismul a mers dificil în primul interval de programare. Noi nu suntem în Germania, unde se lucrează după reguli. Fiind dificil să lucrăm după reguli, devine complicat când regulile devin obligatorii, adică cele ale Uniunii Europene“, apreciază reprezentantul firmei de consultanţă.

Pe de altă parte, Marius Radu de la UniCredit a arătat că finanţările bancare au fost influenţate foarte mult de rata de contractare.

„În 2011 şi 2012 a crescut foarte mult rata de contractare. În ceea ce priveşte finanţările la nivelul UniCredit Ţiriac Bank, au fost ani în care finanţările au fost foarte mari, 2011-2013 au venit cu creşteri permanente de finanţări şi acest lucru a fost favorizat de depunerea multor proiecte în 2011. Ne aşteptăm şi în 2014, chiar dacă perioada 2007-2013 s-a încheiat, dar mai sunt sesiuni deschise, să fie facilităţi acordate în continuare şi proiecte în implementare. Mai avem mai puţin de doi ani ca aceste proiecte să fie implementate şi ce am observat în ultima perioadă a fost că se rambursează mult mai repede şi uşor cererile de plată“, a mai spus reprezentantul băncii.

Instituţia de credit a aprobat anul trecut facilităţi de împrumuturi de 604 milioane euro, în creştere cu 23% faţă de 2012.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO