Eveniment

UniCredit: Politicienii ameninţă să strice oportunitatea bună pentru cumpărarea obligaţiunilor româneşti

Dan Buc­şa, economist la UniCredit Londra

Dan Buc­şa, economist la UniCredit Londra

Autor: Claudia Medrega

13.07.2015, 00:06 643

Politicienii români sunt în faţa unui compromis între măsurile populiste şi apetitul investitorilor pentru obligaţiunile româneşti, populismul fiscal şi mediul politic volatil fiind cele mai mari ameninţări pentru titlurile româneşti, consideră Dan Buc­şa, economist la UniCredit Londra.

El apre­ciază că politicile fiscale relaxate lasă România vulnerabilă în faţa şocurile externe. „Populismul fiscal în contextul viitoarelor alegeri şi mediul politic volatil rămân cele mai mari ameninţări pentru obligaţiunile româneşti. Relaxarea fiscală poate să deraieze acordul cu FMI şi Comisia Europeană şi afectează cererea internă şi externă pentru obligaţiunile româneşti. Politici fiscale mai prudente şi reîntoarcerea la FMI ar fi binevenite“, scrie Bucşa într-un raport.

„Având în vedere cele mai recente evoluţii macroeconomice, credem că activele româneşti ar putea să fie într-o poziţie bună să intre pe un trend ascendent în condiţiile existenţei unei rezoluţii a crizei greceşti şi ale regândirii relaxării fiscale de către politicieni“.

Doi factori interni pot să se alăture celor externi în modelarea cererii pentru obligaţiunile româneşti: inflaţia scăzută şi modificările fiscale, mai spune Bucşa. Inflaţia a coborât la jumătatea anului în teritoriul negativ, la -1,6%, iar UniCredit anticipează că la sfârşitul anului 2015 rata anuală a inflaţiei ar putea să fie în jurul a 0%. În consecinţă, banca anticipează că ratele reale ale dobânzilor şi randamentele vor fi cele mai mari din regiune, cel puţin până în al doilea semestru din 2016.

Parlamentul a aprobat o serie de ajustări fiscale, majoritatea urmând să intre în vigoare la începutul anului viitor. Cele mai importante sunt reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, eliminarea „taxei pe stâlp“ şi reducerea impozitului pe dividente de la 16% la 5%. Impactul fiscal al măsurilor fiscale ar putea ajunge la 2,2% din PIB. În consecinţă, deficitul bugetar va creşte semnificativ faţă de nivelul de 1,5% anticipat pentru acest an, se mai arată în raportul UniCredit. În prezent, Codul fiscal rescris este la preşedintele Klaus Iohannis, urmând să vedem dacă va fi aprobat sau retrimis la Parlament.

Modificările fiscale populiste vin pe fondul alegerilor locale şi generale din primăvara şi toamna anului 2016.

Politicile fiscale relaxate vor lăsa România vulnerabilă la şocurile externe, cel mai important fiind normalizarea aşteptată a politicii monetare în SUA. Iar priorităţile politice şi de politici s-ar putea schimba pe fondul unui guvern instabil, potrivit UniCredit.

Randamentele obligaţiunilor emise de România, Ungaria, Polonia şi Cehia au atins anul trecut minime record, iar pentru acest an a fost anticipată revenirea pe creştere. Investitorii care au cumpărat obligaţiuni emise de guvernul României au marcat anul trecut un câştig din randamente de 11% (echivalentul în euro), fiind cele mai profitabile obligaţiuni din regiune, potrivit calculelor Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO