Eveniment

Universitatea UBB din Cluj, în Top 10 mondial în domeniul cercetării tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului

Universitatea UBB din Cluj, în Top 10 mondial în...

Autor: Vasile Magradean

07.08.2019, 12:50 6670

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se află în Top 10 la nivel mondial în domeniul cercetării tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului, în cadrul unei ierarhii care cuprinde peste 700 de instituţii de cercetare din întreaga lume, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al UBB transmis, miercuri, un profesor al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică a universităţii clujene ocupă primul loc în România şi locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu.

„Universitatea <Babeş-Bolyai> Cluj-Napoca ocupă un onorant loc 7 la nivel mondial, în Top 10, şi prima poziţie la nivel naţional în domeniul de cercetare dedicat tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului, Carbon Capture and Storage (CCS), arată o analiză realizată la nivel internaţional şi apărută recent într-un articol al publicaţiei <Science of The Total Environment>. Ierarhia cuprinde 744 de instituţii din întreaga lume, primele 10 locuri fiind ocupate de instituţii şi institute de cercetare din SUA (4), Marea Britanie (2), China (1), Germania (1), Olanda (1) şi România (1). Prof. Călin Cormoş, membru al Departamentului de Inginerie Chimică al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul UBB, ocupă, în urma cercetărilor efectuate în perioada 1997-2017, primul loc în România şi locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu, având un număr total de 15 articole din domeniul CCS incluse în această analiză şi 340 de citări”, se arată în comunicat.

Prorectorul cu cercetarea al UBB, Daniel David, arată în comunicat că prezenţa în acest clasament ştiinţific internaţional a grupului de grupul de cercetare condus de Călin Cormoş, ”este un fapt onorant pentru România”.

„În plus, performanţa academică a profesorului Cormoş este una de excepţie, care face cinste UBB şi României. În final, prin astfel de activităţi academice studenţii UBB din domeniu au acces la educaţie de calitate, iar societatea beneficiază direct din relaţia cu ştiinţa”, a afirmat David.

Articolul care prezintă rezultatele UBB realizează o analiză comprehensivă a domeniului de cercetare Captarea şi stocarea dioxidului de carbon (CCS), care este o metodă de prevenire a acumulării unor cantităţi mari de dioxid de carbon în atmosferă. ”Tehnologiile CCS reprezintă procese tehnologice ce constau în separarea CO2 provenit din surse mari industriale sau energetice staţionare, lichefierea acestuia şi transportul la o locaţie de stocare, injectarea lui în formaţiuni geologice stabile, izolate faţă de atmosferă, care permit depozitarea CO2 în condiţii de siguranţă pentru perioade lungi de timp. Potrivit specialiştilor în domeniu, CCS poate juca un rol esenţial în limitarea creşterii temperaturilor medii anuale la un nivel cu maxim 2 °C în plus faţă de nivelurile din perioada preindustrială. Din acest motiv, domeniul de cercetare CCS este considerat unul esenţial şi este într-o continuă dezvoltare, având implicaţii sociale, economice şi de mediu majore”, se mai arată în comunicatul UBB.

„Science of The Total Environment” este o publicaţie internaţională înfiinţată în anul 1972 unde apar texte legate de cercetarea ştiinţifică privind mediul înconjurător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO