Unu din cinci tineri nu munceşte sau nu studiază. „O parte din ei sunt ţinuţi de părinţi, care spun «unde să muncească? Ală e salariu?»“

23 iun 2018 Autor: Roana Rotaru

Peste 287.000 de români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nici nu studiază, nici nu lucrează, potrivit datelor Eurostat aferente anului 2017.

În România trăiesc aproape 1,5 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, din care 19,3%, adică unu din cinci, nu urmează nicio formă de învă­ţământ şi nici nu are vreun loc de muncă, potrivit datelor Eu­rostat.

„Unii trăiesc din ajutoare so­ciale, pe care o să le tot primească cât timp campaniile electorale se bazează pe sărăcia populaţiei. O parte din ei sunt ţinuţi de părinţi, care spun: «Unde să muncească? Ală e salariu?»“, dar copiii lor nu ştiu să facă nimic. Dacă nu le convine, să pună mâna să înveţe pentru o profesie bănoasă“, a spus Laurenţiu Baciu, preşe­dintele Ligii Asociaţiilor Pro­ducătorilor Agricoli din Ro­mânia.

Dan Brumboiu, directorul general al companiei producă­toare de mobilă Polipo din Satu Mare, susţine că mulţi tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani lucrează ca zilieri, motiv pentru care nu figurează în statistici ca având un loc de muncă.

„Cel puţin în zona noastră sunt mulţi tineri care lucrează ca zilieri în agricultură, care merg la cules de afine sau care merg la muncă în străinătate. Nu cred că stau degeaba“, a spus Dan Brum­boi.

Unii tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani primesc bani de la părinţi inclusiv pentru pachetul zilnic de ţigări, potrivit Anei Gogonea, studentă mas­terandă la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi eco­nomist într-un maga­zin de electrocasnice.

„E posibil ca unii să lucreze la negru sau să lucreze acasă. Majoritatea însă  nu lucrează pentru că primesc bani de la mama. Îşi permit să stea acasă. Cunosc o doamnă care îi dă bani zilnic fiului ei pentru tigări. Unii părinţi vor să îşi menajeze copiii, să nu treacă prin ce au trecut ei, adică să nu muncească la fel de mult. Îi lasă să copilărească, dar nu le fac bine“, a spus Ana Gogonea.

La nivelul UE trăiesc peste 38 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Majoritatea acestor tineri stu­diază sau lucrează. Anul trecut, 40,4% din tinerii din UE studiau, 27,4% lucrau, iar 17,8% studiau şi lucrau.

Astfel, 14,3% din tinerii din UE nici nu urmau vreo formă de învăţământ, nici nu aveau un loc de muncă, respectiv 5,5 milioane de tineri, echivalentul popolaţiei Solvaciei sau Finlandei, potrivit datelor Eurostat. 

Procentul cel mai mic de tineri care nici nu lucrează, nici nu studiază a fost înregistrat în Olanda (5,3%), Slovenia (8%), Austria (8,1%), Luxemburg şi Suedia (ambele cu 8,2%), Re­publica Cehă (8,3%), Malta (8,5%), Germania (8,6%) şi Da­nemarca (9,2%), potrivit datelor Eurostat.

 
Cuvinte cheie:
tineri
, munca
, studii
, salariu
, uniunea europeana
, eurostat
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide