Eveniment

Unul din trei studenti din Romania invata la Spiru Haret - Fabrica de diplome: 300.000 de studenti si 100 mil. euro incasari

12.07.2009, 19:20 279

Cea mai mare universitate privata din tara, Spiru Haret (USH), cu peste 300.000 de studenti, ar putea fi si cea mai bogata institutie de invatamant romaneasca, in conditiile in care incaseaza anual peste 100 mil. euro de la studenti numai din taxele de scolarizare, conform unui calcul ZF care a luat in considerare o valoare medie a taxei de scolarizare anuale de 1.500 de lei.
„USH este o fabrica de diplome. Anul trecut au cerut sa le fie recunoscute 56.000 de diplome de catre minister, ajungand sa concureze cu intregul invatamant superior de stat. Daca acum exista un milion de studenti in tot sistemul de invatamant, la Spiru Haret sunt inscrisi 300.000. Practic, unul din trei studenti din Romania invata la Spiru Haret", spun reprezentantii Ministerului Educatiei.
Spre comparatie, Academia de Studii Economice (ASE) are 45.000 de studenti. Una din principalele surse de studenti la Spiru Haret este numarul mare al specializarilor, in special al celor care se desfasoara sub forma invatamantului la distanta (IDD).

„Nu se anuleaza nicio diploma"
„Spiru Haret" si „Petre Andrei" din Iasi sunt implicate intr-un scandal al diplomelor, intrucat unele specializari din cadrul celor doua universitati private nu mai figureaza in hotararea de guvern ce cuprinde institutiile de invatamant superior recunoscute la nivel national.
Reprezentantii Ministerului Educatiei au explicat pentru ZF ca „Spiru Haret" va continua sa faca inscrieri din toamna, insa numai pentru specializarile pentru care are acreditare. In caz contrar, institutia va intra sub incidenta penala.
„Nu se anuleaza nicio diploma, iar Universitatea Spiru Haret va functiona in continuare fara probleme cu toate domeniile acreditate. Daca studentul a inceput acum doi-trei ani o forma de studiu care era acreditata prin hotararea de guvern din acel an, atunci diploma va fi recunoscuta de Ministerul Educatiei. Copiii nu-si vor pierde diplomele".
Potrivit site-ului institutiei, in cadrul USH functioneaza 30 de facultati cu 50 de specializari si peste 100 de programe de masterat, care au fost acreditate sau autorizate anul trecut, conform datelor publicate in Monitorul Oficial anul trecut.
Ministerul Educatiei adopta in fiecare an o hotarare de guvern prin care stabileste ce specializari sunt autorizate sau acreditate sa functioneze in acel an scolar. Pentru toate specializarile care nu se regasesc in acel document, universitatile nu vor avea dreptul sa faca inscrieri in toamna acestui an.
Singura institutie care poate da acreditare unei specializari din cadrul unei universitati este Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior. ARACIS este o institutie de stat independenta de Ministerul Educatiei, dar care furnizeaza periodic acestuia rapoarte cu privire la evolutia acreditarilor pe care le au universitatile.
Potrivit legii, toate universitatile trebuie sa treaca printr-o evaluare a ARACIS, iar USH a respins timp de mai multi ani sa fie evaluata.
„Foarte multe programe de licenta de la invatamantul la distanta functioneaza ilegal, pentru ca nu erau autorizate sau acreditate de lege. S-au crezut mai presus de lege", sustine Mihai Floroiu, purtator de cuvant in cadrul ARACIS.

Studii de trei ani la drept
Cele mai multe specializari pentru care Universitatea Spiru Haret nu are acreditare sunt cele de la invatamantul la distanta si la frecventa redusa.
„Spiru Haret este unica universitate din Romania care are studii de trei ani pentru specializarea Drept, in timp ce restul facultatilior au pentru aceasta facultate o durata de scolarizare de patru ani", sustin reprezentnatii Ministerului Educatiei. Practic, Ministerul Educatiei avea doua optiuni in acest caz: fie sa retraga autorizatia de functionare a intregii universitati si sa inchida institutia, fie sa nu mai dea dreptul sa faca inscrieri pana la intrarea in legalitate.
Contactat de ZF, George Nicolau, purtatorul de cuvant al USH, nu a dorit sa comenteze despre scandalul in care a fost implicata universitatea. El a spus ca astazi va avea loc o intalnire cu oficialii ministerului si ca toate specializarile din cadrul universitatii au fost autorizate sau acreditate de ARACIS.
In prezent, in Romania exista 49 de universitati de stat, sapte scoli militare si 31 de universitati particulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO