♦ România trebuie să cheltuie restul de 26,6 mld. euro în doi ani şi jumătate ♦ Doar 70 din 518 ţinte au fost îndeplinite, adică un grad de realizare mai mic de 14% ♦ A treia cerere de plată, în valoare de 2,7 mld. euro cu tot cu prefinanţare, este de mai bine de jumătate de an în analiză la Comisia Europeană.
Doar 8 din 100 de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost cheltuiţi până în acest moment, arată datele agregate de ZF din execuţia bugetară publicată de Ministerul de Finanţe. Practic, în doi ani şi jumătate, de când România a primit primii bani din PNRR, s-au cheltuit 8%, iar în restul de doi ani şi jumătate, când se încheie perioada în care pot fi folosiţi banii, mai rămâne de cheltuit restul de 92%, adică peste 26 mld. euro.
Premierul Marcel Ciolacu spune că nu poate scădea deficitul bugetar, pentru că este nevoit apoi să renunţe la cofinanţarea pentru proiectele europene. Cifrele, cel puţin în ceea ce priveşte PNRR, arată că fondurile nu s-au cheltuit în cea mai mare parte, deci nici cofinanţarea de la bugetul de stat nu a fost necesară.
PNRR are două linii principale: una în care guvernul trebuie să atingă ţinte şi jaloane ca să atragă banii şi a doua cheltuirea banilor efectivi. Până acum, în conturile României au intrat circa circa 9 mld. euro, dar au fost cheltuiţi numai 2,4 mld. euro.