Eveniment

UPDATE: Nouă erupţie vulcanică în Islanda. Spaţiul aerian islandez a fost închis

Nouă erupţie vulcanică în Islanda

Autor: Mediafax

22.05.2011, 11:04 626

Spaţiul aerian islandez a fost închis temporar, duminicădimineaţa, din cauza erupţiei vulcanului Grimsvoetn, cel mai activdin ţară, care a declanşat un imens nor de fum, au anunţatautorităţile aeroportuare (Isavia).

"Aeroportul Keflavik, principalul nostru aeroport internaţionalse închide. Spaţiul aerian se închide", a declarat pentru AFPpurtătoarea de cuvânt a Isavia, Hjordis Gudmundsdottir, cu puţintimp înainte de ora 09.00 GMT (12.00 ora României).

Această măsură ar urma să fie valabilă "cel puţin în oreleurmătoare", potrivit purtătoarei de cuvânt, care a declarat că unnou anunţ va fi făcut la ora 12.00 GMT (15.00 ora României).

Vulcanul Grimsvoetn a intrat, sâmbătă, în erupţie, sub cel maimare gheţar din Islanda, au anunţat serviciile de meteorologieislandeze, precizând că un nor mare de fum s-a ridicat deasupracraterului, informează Mediafax.

"O erupţie a început la Grimsvoetn şi a fost trimis un avionpentru a strânge mai multe informaţii", a declarat pentru AFP unmeteorolog, Haraldur Eirkisson.

"Un nor se ridica deasupra Grimsvoetn în jurul orei 19.00 GMT şichiar înainte de ora 20.00 GMT atinsese o altitudine de 11kilometri", a adăugat el.

Un alt meteorolog de la acelaşi serviciu de meteorologie,Fridjon Magnusson, a declarat că după două ore, coloana de fum seridicase la o altitudine de 20 de kilometri.

Vulcanul Grimsvoetn se află sub gheţarul Vatnajoekull (sud-estulIslandei). Acesta este vulcanul cel mai activ din Islanda, elînregistrând nouă erupţii în perioada 1922-2004. Citiţi mai multepe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO