Eveniment

UPDATE - Planorama catre cumparatori: Renuntati la penalitati sau nu putem termina apartamentele. Principalul creditor neaga ca ar fi cerut acest lucru. Cum comentati?

Planorama catre cumparatori: Renuntati la penalitati sau nu putem termina apartamentele. Cum comentati?
23.11.2009, 00:00 140

Compania israeliana Euro Habitat, dezvoltatorul ansambluluirezidential Planorama din Colentina, a carui livrare a fostintarziata mai bine de doi ani, solicita celor aproximativ 600 decumparatori de locuinte in cadrul proiectului sa renunte lapenalitatile cauzate de intarzierea predarii apartamentelor,prevazute in contractul initial, pentru a putea fi reluatelucrarile.

Potrivit unor estimari ZF, valoarea totala a penalitatilor pecare Euro Habitat ar trebui sa le plateasca cumparatorilor ar puteadepasi 4 mil. euro, luand in calcul o penalizare de 0,01 - 0,02%/zide intarziere din valoarea apartamentului, comunicata decumparatori, un pret mediu de 60.000 de euro al celor 600 deapartamente vandute si o durata medie a intarzierilor de 700 dezile. O serie de cumparatori au incasat o parte din penalitati, darspun ca nu vor sa renunte la despagubirile pe care ar trebui sa lemai primeasca, conform contractului.

"Conditia esentiala a sustenabilitatii planului pe care vi-lpropunem este ca proiectul, odata pornit, sa genereze un cash-flowpozitiv, pentru ca lucrarile sa nu trebuiasca oprite din nou.Pentru ca acest lucru sa fie posibil, cerinta bancii finantatoareeste ca toti cumparatorii sa semneze noile acte aditionale carecontin termenele ferme de livrare, renuntand astfel lapenalitatile, pe care ar fi fost indreptatiti sa le primeascadatorita intarzierilor. Fara renuntarea la penalitati, nu exista osolutie financiara pentru a finaliza proiectul", spunreprezentantii Planorama in scrisoarea adresata clientilor.

Intr-un comunicat trimis redactiei ZF, banca finantatoare adeclarat ca nu a cerut acest lucru: "Piraeus Bank a decis aprobareaunui nou imprumut al carui beneficiar este compania EuroHabitat,dezvoltatorul proiectului imobiliar Planorama.

Banca a cerut companiei Euro Habitat respectarea unor conditiicare nu contravin interesului clientilor, avand ca scop finalizareaproiectului rezidential Planorama in beneficiulcumparatorilor".

Reprezentantii Euro Habitat mai spun in scrisoare ca in ultimelesase luni au conceput un plan de relansare a proiectului carepresupune ca firma si banca finantatoare - Piraeus Bank Romania -sa investeasca in proiect o transa suplimentara de 5 mil. euro,"alaturi de cele peste 20 de milioane de euro deja investite deambele parti pana in prezent". In plus, compania a mandatat o altafirma israeliana - BSR Europe - sa duca dezvoltarea proiectului labun sfarsit. Repre-zentantii Euro Habitat nu au oferit detaliisuplimentare pana la inchiderea editiei.

Proiectul Planorama a fost anuntat inca din anul 2005, ca oinvestitie de 70 mil. euro pentru dezvoltarea a 1.100 de locuintein patru blocuri, dar pana la ora actuala niciun apartament nu afost livrat catre cumparatori.

O parte dintre acestia au cerut returnarea banilor si intrareain insolventa a companiei dezvoltatoare.

Dezvoltatorul proiectului spune ca banca finantatoare cere catoti cumparatorii sa semneze noile acte aditionale si sa renunteastfel la penalitati

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO