♦ Marcel Ciolacu va fi premierul propus preşedintelui şi aprobat de noul parlament.
Curtea Constituţională a invalidat alegerile pentru primul tur al prezidenţialelor, dar nu şi alegerile legislative. Prin urmare, după validarea tuturor mandatelor, noul parlament va fi pe deplin funcţional.
Procedural, partidele vorbesc între ele şi, la final, se stabileşte aşa-numita „majoritate parlamentară“.
Majoritatea parlamentară propune preşedintelui României un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Preşedintele – Klaus Iohannis în acest caz – o acceptă sau nu. Preşedintele este pus azi în imposibilitatea de a refuza ceva, mandatul lui este la final (chiar dacă Curtea Constituţională i l-a prelungit cu jumătate de an), iar coaliţia de guvernare este deja ştiută.
Dacă nu se întâmplă nimic grav, vom avea un guvern de uniune naţională - PSD, PNL, USR şi UDMR. Marcel Ciolacu va fi premierul propus preşedintelui şi aprobat de noul parlament.
Am depăşit un obstacol, cel al alegerilor. Dar un altul este în faţă. Cum va arăta programul de guvernare, un program, colocvial să-i spunem, „pe bune“? Pentru că nu poţi guverna cu fiţuici de partid. Şi cu atâtea partide într-un guvern, fiecare cu fişele lui de lectură, va fi greu pentru că fiecare va cere câte ceva.
Premierul Ciolacu poate spune „nu“, dar toată gaşca, şi din partid, şi din afară, îi va reaminti că a pierdut alegerile într-un mod lamentabil şi că, în mod normal şi onest, nu prea are ce căuta pe acolo.
Din nefericire, Marcel Ciolacu va fi cel mai lipsit de putere premier din anii de după revoluţie.
Bugetul pentru 2025 trebuie să fie unul al constrângerilor. Doar că programele electorale ale tuturor partidelor revarsă lapte şi miere peste popor. Va fi greu dar, dacă liderii acestei coaliţii largi vor fi înţelepţi, şi acest obstacol poate fi depăşit.