România are la dispoziţie 400 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de irigaţii şi 100 de milioane de euro pentru înfiinţarea de sisteme de irigaţii, fonduri europene nerambursabile prevăzute pentru 2023, la care se mai adaugă 331 de milioane de lei (66 mil. euro) din fonduri guvernamentale, potrivit anunţurilor făcute recent de autorităţi.
Investiţiile în reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, cât şi în dezvoltarea propriilor sisteme de irigaţii a devenit o prioritate la nivel naţional, în contextul schimbărilor climatice de la nivel global, cu care şi România s-a confruntat în ultimii ani, cum ar fi seceta din 2020 şi 2022.
Obiectivul oficialilor români este ca suprafaţa amenajată pentru irigat să crească cu 50% numai în acest an, ajungând la 2 milioane de hectare, iar după anul 2027 şi investiţii totale de 1,5 miliarde de euro, suprafaţă amenajată pentru irigat să fie de 2,6 milioane de hectare.
Pornind de la aceste premise, Ziarul Financiar şi Banca Transilvania îşi propun să organizeze o serie de conferinţe în zonele agricole puternice, la nivel regional, la care să pună pe masa discuţiilor subiectele la zi din agrobusiness. Oraşul Brăila a fost prima destinaţie pentru acest proiect pilot, iar miercuri, 1 martie 2023, conferinţa România irigabilă va avea loc la Cluj-Napoca, începând cu ora 10:30. Evenimentul va avea loc la hotelul Radisson Blu Cluj Napoca, sala Ballroom.
Avem sau n-avem debit pentru a iriga peste 2 milioane de hectare? Ce culturi este rentabil să irigăm? Care e venitul standard în euro scos de pe un hectar de teren irigat? Avem la dispoziţie jumătate de miliard de euro pentru acest an pentru irigaţii, ce facem cu el? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ne propunem să găsim răspuns în cadrul conferinţe.