Eveniment

Urmează conferinţa ZF/Banca Transilvania Hello, Cluj! 22 octombrie. Cele mai mari zece afaceri antreprenoriale din Cluj au afaceri de peste 3 mld. lei şi 3.100 de angajaţi

Urmează conferinţa ZF/Banca Transilvania Hello, Cluj!...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

22.10.2019, 00:08 1579

Cea mai mare companie antreprenorială româ­nească din judeţul Cluj a fost anul trecut Punctual Comimpex, distribuitor de bunuri de larg consum controlat de Vasile Mureşan, arată o analiză a ZF realizată cu ajutorul Confidas, plat­formă de analiză financiară a compa­niilor.

Punctual Comimpex a avut în 2018 o cifră de afaceri de 575 de milioane de lei şi distribuie în principal ţigări, cafea şi cartele telefonice.

Pe locul secund s-a clasat dealerul auto EVW Holding, care a realizat vânzări de 404 milioane de lei cu 466 de salariaţi. EVW Holding, unic im­portator şi distribuitor al camioanelor DAF pe plan local, este deţinute de Gheorghe Chita şi de compania belgiană Turbos Hoet Group, care a preluat de la antreprenorul român 50% din acţiuni în acest an. Podiumul este completat de traderul de cereale East Grain, controlat de antreprenori din România şi din Ungaria. East Graint a avut în 2018 afaceri de 317 milioane de lei cu doar 17 angajaţi, arată datele publice.

De altfel, majoritatea companiilor prezente în top zece cele mai mari afaceri antreprenoriale din Cluj activează în sectorul serviciilor. În total, top zece antreprenori din Cluj au avut un rulaj de peste 3 miliarde de lei, conform calculelor ZF, ceea ce înseamnă circa 5% din afacerile raportate la nivel de judeţ. Estimările ZF arată că cifra de afaceri a tuturor companiilor din judeţul Cluj s-a situat la circa 60 de miliarde de lei în anul 2018.

Ziarul Financiar şi Banca Tran­silvania vă invită la evenimentul Hello, Cluj!, care va avea loc pe 22 octombrie  la Cluj. În cadrul evenimentului, ZF şi Banca Transilvania aduc la aceeaşi masă antreprenori din Cluj pentru a găsi împreună soluţii şi idei comune pentru dezvoltarea mediului antre­prenorial din oraş.

Judeţul Cluj se poziţionează pe locul 5 în topul judeţelor în funcţie de cifra de afaceri raportată de companii într-un clasament în care este inclus şi Bucureştiul.

Faţă de anul 2008, ultimul an cu creşteri importante pentru economia locală înainte de criză, cifra de afaceri a companiilor din judeţ s-a dublat. În total, în judeţul Cluj activează peste 41.000 de companii, iar cele mai mari sunt Mol, De’Longhi şi Inter Cars România, conform celor mai recente date. În Cluj, mai puţin de 50% din cifra de afaceri vine de la antreprenori români, conform celor mai recente date de la Registrul Co­merţului.

O situaţie similară este şi în Prahova, Argeş, Timiş sau Braşov, unde nu­mărul investiţiilor străine este la un nivel ridicat.

Judeţul Cluj este unul dintre cei mai importanţi cinci poli de business din România, făcând parte din „parcul de locomotive“ care susţine creşterea economică de pe plan local. Ca nivel al PIB-ului, judeţul Cluj se află pe locul trei în România, după Bucureşti şi Timiş, arată datele de la Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

 

Cine vine marţi la conferinţa ZF/Banca Transilvania Hello,Cluj!

Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, Tiberiu Moisă, director general adjunct IMM şi MidCo, Banca Transilvania, şi mai mulţi antreprenori din judeţul Cluj vor fi prezenţi la conferinţa Hello, Cluj! prin care Ziarul Financiar şi Banca Transilvania îşi propune să găsească soluţii pentru dezvoltarea mediului antreprenorial şi cultura de business din regiune. Alături de reprezentanţii Băncii Transilvania, vor discuta despre starea antreprenoriatului din Cluj şi Andrei Daiszler, fondator al Daiszler Print House, care oferă soluţii pentru tipărire şi personalizare de obiecte, Teodor Negrea, fondator al spaţiului de evenimente, dar şi Ruben Perju şi Iosif Harasemiuc, fondatorii producătorului de ceasuri NOAH. Lor li se alătură Felicia Tulai, fondator al producătorului de uleiuri Luna Solai şi Daniel Tamas, fondator Digitap, un antreprenor activ în segmentul jocurilor video.

 

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania vă invită la evenimentul Hello, Cluj, care va avea loc marţi, 22 octombrie, la Cluj. În cadrul evenimentului, ZF şi Banca Transilvania aduc la aceeaşi masă antreprenori din Cluj pentru a găsi împreună soluţii şi idei comune pentru dezvoltarea mediului antreprenorial din oraş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO