Eveniment

Urmează conferinţa ZF Health&Pharma, 27-28 septembrie. Cum se împart banii în Sănătate? Peste 75 mld. lei intră în 2022 în sistemul sanitar, dublu faţă de acum cinci ani

Urmează conferinţa ZF Health&Pharma, 27-28 septembrie....

Autor: Georgiana Mihalache

21.09.2022, 00:07 303

Pe lângă bugetul anual al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, sistemul medical mai este susţinut şi de bani de la autorităţile locale care au în subordine spitale De ce nu se văd aceşti bani în serviciile către pacienţi? Cum pot fi cheltuiţi eficient banii?

An de an, în sistemul românesc de sănătate intră din ce în ce mai mulţi bani, astfel că în 2022 bugetele cumulate ale Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au depăşit 75 mld. lei, din datele adunate de ZF pe baza informaţiilor despre bugetele anuale, disponibile la Ministerul de Finanţe. Anul trecut, bugetul celor două instituţii care se ocupă de sănătatea românilor a fost de 67 mld. lei, de asemenea în creştere. De altfel, din 2015 până în prezent, perioada analizată de ZF, banii care au intrat pe mâna celor două instituţii au crescut constant. Se vede acest lucru şi în serviciile pentru pacienţi?

Luni de aşteptare pentru o investigaţie RMN (rezonanţă magnetică nucleară) decontată, medicamente care lipsesc, incendii în spitale sunt câteva dintre semnele că banii care au intrat în Sănătate nu înseamnă servicii medicale mai bune.

Iar ultimii doi ani au scos la suprafaţă limitele sistemului sanitar şi au arătat că nevoia de investiţii care să ajute medicii şi pacienţii nu mai poate fi amânată.

Ziarul Financiar organizează în 27 şi 28 septembrie conferinţa ZF Health&Pharma Summit, în care încercăm să aflăm de la reprezentanţi ai statului şi ai mediului privat care este primul pas pe care sistemul sanitar din România trebuie să îl facă pentru evoluţie, după ani întregi de mers pe loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO