Eveniment

Urmează conferinţa ZF HR Trends. „2025, un an decisiv pentru HR: la răscrucea între inovaţie şi rezilienţă“. Între inovaţie şi rezilienţă: cum poate industria prelucrătoare să îşi păstreze competitivitatea în contextul scăderii numărului de angajaţi?

Urmează conferinţa ZF HR Trends. „2025, un an decisiv...

Autor: Ramona Cornea

17.02.2025, 08:00 94

Industria prelucrătoare din România pierde forţă de muncă de aproape un deceniu, iar tendinţa continuă Cum se pregătesc directorii de HR pentru a gestiona această provocare în 2025?

Ziarul Financiar organi­zează conferinţa HR Trends 2025 pe 21 martie, cea de-a 19-a ediţie a evenimentului dedicat resurselor umane, eveniment care reuneşte în fiecare an lideri de HR, mana­geri din marile companii locale, consultanţi şi experţi în domeniu.

Una dintre temele de discuţie din ediţia de anul acesta este evoluţia muncii în industria prelucrătoare.

Statisticile oficiale arată că Industria prelucrătoare din România a înregistrat un declin al numărului mediu de salariaţi în ultimii zece ani. Datele de la Institutul Naţional de Statistică analizate de Ziarul Financiar arată că în decembrie 2015 sectorul avea peste 1,12 milioane de angajaţi, iar la finalul lui 2024 acest număr a scăzut la 1,06 mi­lioane, ceea ce înseamnă o pierdere de aproape 60.000 de locuri de muncă.

După o perioadă de creştere între 2015 şi 2017, când numărul angajaţilor din industrie s-a majorat anual cu procente între 2% şi 4%, trendul s-a inversat în 2018. 

Începând din acel an, industria prelucrătoare a fost marcată de scăderi succesive, cu un vârf negativ în 2020, anul pandemiei, când numărul mediu de salariaţi a coborât cu peste 5%. Deşi în 2022 s-a înregistrat o uşoară revenire, ea nu a fost suficientă pentru a inversa tendinţa. În 2023 şi 2024, industria a continuat să piardă angajaţi, cu o scădere de 1,41% în ultimul an.  Industria prelucrătoare rămâne un pilon important al economiei româneşti, însă scăderea continuă a numărului de salariaţi ridică semne de întrebare privind viitorul sectorului şi capacitatea acestuia de a rămâne competitiv pe termen lung.

Anul 2025 începe cu o serie de mari tensiuni, într-un context marcat de incertitudine econo­mică şi de incertitudine politică, le revine directorilor de HR sarcina de a păstra echilibru şi energie în organizaţii, necesare mai ales în asemenea perioade dificile. În acest context, ZF organizează HR Trends: „2025, un an decisiv pentru HR: la răscru­cea între inovaţie şi rezilienţă“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS