Eveniment

Urmează joi 5 martie conferinţa ZF/BT Hello, Timişoara. Judeţul Timiş a atras investiţii străine de peste 4,3 mld. euro. Doar în Bucureşti şi Ilfov nivelul ISD este mai mare

Urmează joi 5 martie conferinţa ZF/BT Hello,...

Autor: Dana Ciriperu

04.03.2020, 00:06 1507

Mâine, 5 martie 2019, Ziarul Financiar şi Banca Transilvania merg la Timişoara pentru a discuta cu antreprenorii despre cum arată mediul de business într-unul dintre cele mai puternice judeţe din ţară.

Judeţul Timiş este bază de producţie pentru cei mai mari jucători din industria componentelor auto -  Continental, Hella, Draexlmaier, TRW sau Adient – dar statutul de zonă industrială nu a fost suficient pentru investitorii străini care şi-au deschis la Timişoara şi centre de cercetare dezvoltare, un nucleu de business care a atras în oraşul de la graniţa de vest sute de milioane de euro în proiecte industriale, logistice, spaţii de birouri sau retail.

Judeţul Timiş avea, la finalul anului 2018, un stoc al investiţiilor străine directe (ISD) de peste 4,3 mld. euro, rezultat cu care se află pe locul trei în ierarhia ISD după Bucureşti şi Ilfov. Mai mult, distanţa dintre Timiş şi Braşov, judeţ aflat pe locul patru în acelaşi clasament, este de aproape 2 mld. euro, ceea ce demonstrează că pentru mulţi investitori străini Timişul a fost prima opţiune de investiţie după zona Capitalei.

Din păcate pentru zona din sudul judeţului, respectiv pentru „vecinii“ Caraş-Severin şi Mehedinţi, banii investitorilor străini au rămas concentraţi în Timiş. În Caraş, stocul ISD era de 162 mil. euro în 2018, potrivit datelor BNR, iar în Mehedinţi de numai 16 mil. euro.

Multinaţionale puternice şi antreprenori cu viziune, aşa arată cartea de vizită a judeţului Timiş, al treilea cel mai puternic din ţară şi după cifra de afaceri totală a companiilor, al treilea raportat la iniţiativa antreprenorială şi al doilea judeţ la nivel naţional după numărul de salariaţi din companii.

În Timiş sunt 200.000 de angajaţi în companii (pe locul doi în ţară, după Bucureşti) şi alţi 66.000 de antreprenori, un nucleu care duce judeţul pe locul trei în topul celor mai puternici poli de business din România după cifra de afaceri totală.  

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania merg joi, 5 martie, la Timişoara pentru a discuta cu antreprenorii despre cum arată mediul de business din judeţ.

Cum facem ca mediul antreprenorial şi cultura de business din Timisoara să se dezvolte mai mult? Cât de lungă este calea de la idee la business? Cine sunt antreprenorii Timişoarei şi cum fac să treacă graniţele judeţului şi ale ţării?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO