♦ Liderii din resurse umane, consultanţi şi specialişti din marile companii se întâlnesc pe 18 noiembrie pentru a discuta priorităţile şi provocările anului viitor ♦ Subiecte precum salariile, recrutarea, retenţia şi adaptarea bugetelor sunt în prim-plan pentru anul viitor.
Ziarul Financiar organizează ZF HR Conference „Buget 2025. Cum se pregătesc marii angajatori pentru anul viitor”, cea de-a patra ediţie a evenimentului de resurse umane din toamnă care aduce împreună lideri de resurse umane, consultanţi, traineri şi specialişti în recrutare din marile companii locale. Evenimentul va avea loc pe 18 noiembrie, de la ora 9.000, la Hotel Marriot din Bucureşti. În principal, ZF HR Conference de anul acesta se concentrează pe strategiile şi pe bugetele pe care le au marii angajatori .
Două dintre cele mai „fierbinţi” subiecte de pe agenda specialiştilor în resurse umane sunt recrutarea şi salariile. În 2024, salariile din România au continuat să crească, dar într-un ritm moderat comparativ cu anii anteriori. Această creştere a fost în mare parte impulsionată de inflaţia persistentă, care a erodat puterea de cumpărare a angajaţilor. Deşi salariile au crescut, pentru mulţi lucrători, aceste majorări nu au fost suficiente pentru a compensa complet creşterea costului vieţii.
Dacă ne uităm mai în detaliu, datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată o creştere semnificativă a salariului mediu net lunar în România între septembrie 2015 şi septembrie 2024, aproape triplându-se în această perioadă, de la 1.833 lei în 2015 la 5.228 lei în 2024.
Deşi salariile au crescut, este important să analizăm şi evoluţia inflaţiei în acest interval. Dacă inflaţia a fost ridicată, o parte din creşterea salarială a fost absorbită de creşterea preţurilor, afectând puterea de cumpărare reală a angajaţilor.
În unele industrii, deficitul de angajaţi calificaţi a determinat angajatorii să ofere salarii mai mari pentru a atrage şi reţine talentele, un fenomen evident în sectoarele IT, construcţii şi servicii.
Unele creşteri salariale sunt influenţate de majorările succesive ale salariului minim şi de schimbări în politica fiscală. Aceste măsuri au avut un impact direct asupra creşterii salariilor în anumite sectoare.
Salariul minim pe economie a crescut din nou în 2024, un an în care multe decizii economice au avut în spate campanii electorale mascate.
Creşterea salariului minim pe economie la 3.700 de lei brut în 2024 a dus la presiuni ascendente asupra salariilor în general, mai ales în sectoarele unde salariul minim este o referinţă importantă.
Această creştere a salariilor reflectă şi o tendinţă de convergenţă a României către standardele europene de salarizare, pe măsură ce angajatorii încearcă să se alinieze cu aşteptările salariale din ţările vest-europene.
În 2025, este de aşteptat ca salariile să continue să crească, însă ritmul acestor creşteri ar putea să încetinească, pe măsură ce companiile vor căuta să gestioneze mai eficient costurile într-un mediu economic incert. Creşterile vor fi probabil concentrate în sectoarele cu deficit de forţă de muncă şi în industriile cu valoare adăugată ridicată.