Eveniment

Urmează marţi, 6 septembrie, conferinţa ZF/BT România irigabilă la Brăila. Peste 450.000 de hectare cultivate cu cereale sunt afectate de secetă: Ministerul Agriculturii a anunţat că plăteşte până la 50% din costul energiei pentru irigaţii şi investiţii de 1,5 mld. euro

Suprafaţa cultivată cu cereale din acest an agricol a fost de 5,4 milioane de hectare, din care 1,3 milioane au fost pregătite pentru irigat şi doar 503.000 de hectare (9% din suprafaţa totală cultivată cu cereale) au fost efectiv irigate la prima udare.

Suprafaţa cultivată cu cereale din acest an agricol a fost de 5,4 milioane de hectare, din care 1,3 milioane au fost pregătite pentru irigat şi doar 503.000 de hectare (9% din suprafaţa totală cultivată cu cereale) au fost efectiv irigate la prima udare.

Autor: Florentina Niţu

02.09.2022, 00:05 407

Peste 450.000 de hectare cultivate cu cereale – aproape 10% din suprafaţa totală cultivată – sunt afectate de secetă, conform datelor colectate de Ministerul Agriculturii până la data de 1 septembrie din 35 de judeţe. 

În contextul schimbărilor climatice la nivel global, în ultimii ani România s-a confruntat tot mai des cu secetă pedologică, 2020 şi 2022 fiind doi ani emblematici. Astfel, necesitatea irigaţiilor a de­venit o prioritate, mai ales că România este unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din zona Mării Negre, iar în perioada iulie 2021 – iunie 2022 a fost cel mai mare exportator de porumb din UE (70% din total) şi al doilea cel mai mare exportator de grâu (25% din total), conform datelor de la Comisia Europeană. 

În data de 31 august, Ministerul Agriculturii a anunţat că plăteşte până la 50% din suma aferentă cheltuielilor pentru con­sumul de energie electrică pentru irigaţii până la finalul se­zo­nului de irigaţii, reglemen­tează pro­cedura pentru deco­n­tarea cotei de până la 50%, pentru func­ţionarea sistemelor de irigaţii locale şi să o derogare pentru decon­tarea cotei aferentă chel­tu­ielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii aferent anului 2022.

De altfel, Petre Daea a promis că va investi începând de anul viitor până în 2027 o sumă de 1,5 miliarde de euro pentru a ajunge la o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de 2,6 milioane de hectare. 

Pornind de la aceste premise, Ziarul Financiar şi Banca Transilvania îşi propun să organizeze o serie de conferinţe în zonele agricole puternice, la nivel regional, la care să pună pe masa discuţiilor subiectele la zi din agrobusiness. Oraşul Brăila este prima destinaţie pentru acest proiect pilot, iar printre temele de discuţie se numără plusvaloarea adusă în fermă de irigaţii, dezvoltarea micro-infrastructurii de irigaţii la nivel de fermă şI estionarea sustenabilă a utilizării apei pentru irigaţii. 

Suprafaţa cultivată cu cereale din acest an agricol a fost de 5,4 milioane de hectare, din care 1,3 milioane au fost pregătite pentru irigat şi doar 503.000 de hectare (9% din suprafaţa totală cultivată cu cereale) au fost efectiv irigate la prima udare, arată datele Agenţia Naţională de îmbunătăţiri Funciare, pentru că infrastructura principală şi secundară de irigaţii necesită lucrări de reabilitare.

Gabriel Stanciu, preşedintele Cooperativei agricole Braicoop din Brăila, care cultivă 13.000 de hectare cu cereale, a spus la emisiunea ZF Agropower că pentru a iriga fermierii au nevoie de instalaţii de irigat, de forţă de muncă, pe care o găsesc greu şi este slab pregătită şi implică costuri financiare crescute. Mai mult, costurile cu energia sunt ridicate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO